ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ - ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟ 2024

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αισχροκέρδεια καλά κρατεί ακόμα και στα πιο βασικά προϊόντα – «Δίνουμε πολλά και δεν τρώμε καλά»

Η αισχροκέρδεια καλά κρατεί ακόμα και στα πιο βασικά προϊόντα – «Δίνουμε πολλά και δεν τρώμε καλά»

Αγανάκτηση επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά, για το συνεχές ανοδικό «ράλι» του κόστους στα βασικά είδη ανάγκης, όσον αφορά τη διατροφή τους.

Η «καλπάζουσα» ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών, όπως απεδείχθη και σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις των PULSE και Metron Analysis, με το 69% να απαντούν «πολύ» στην ερώτηση «πόσο σας απασχολούν η ακρίβεια και οι αυξήσεις των τιμών», ενώ, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αποτελεί τον μεγαλύτερο «βραχνά» για τον κόσμο.

Οι Έλληνες καταναλωτές καταγγέλλουν εκ νέου κερδοσκοπικά «παιχνίδια» των εταιρειών, με αρκετούς να αναφέρουν ότι «δίνουμε πολλά χρήματα και δεν τρώμε καλά. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».

Ποια προϊόντα θα έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Παρούσα και το 2024 θα είναι η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αν και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για λιγότερες και χαμηλότερης εντάσεως ανατιμήσεις, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με έρευνες, το 2024 οι αυξήσεις θα κινηθούν μεσοσταθμικά στο 4%, από το 7% του 2023. Όσον αφορά τα προϊόντα που θα γνωρίσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, τα απορρυπαντικά θα έχουν άνοδο ύψους 5,7% και τα είδη προσωπικής υγιεινής κατά 4%.

Τον Νοέμβριο, το «κύμα» του πληθωρισμού έκανε «άλμα» ύψους 9% σε ορισμένα είδη, με το ελαιόλαδο να έχει αύξηση κατά 31,3%, τα νερά & τα αναψυκτικά κατά 13,3%, τα φρούτα 12%, τα λαχανικά κατά 10,8%, τα ψάρια κατά 9,5% και το κρέας κατά 9,1% σε σύγκριση με πέρυσι.

Λάδι από «χρυσάφι» – Φόβος νέων ανατιμήσεων λόγω μειωμένης παραγωγής

Με την κλιματική αλλαγή και την ξηρασία να έχουν «εκτοξεύσει» τις τιμές του ελαιόλαδου κατά 65% παγκοσμίως, οι ελαιοπαραγωγοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για πιθανές νέες ανατιμήσεις, μιλώντας στον ALPHA.

Οι ελαιοπαραγωγοί αποδίδουν αυτό το ανοδικό «ράλι» του κόστους στη μείωση της παραγωγής, η οποία έφθασε το 70% εφέτος. «Μαζεύουμε τις ελιές, αλλά δεν έχουμε μεγάλη συγκομιδή. Άλλοι δεν έβγαλαν καθόλου, κάνουμε υπομονή και όσο αντέξουμε», τόνισαν.

Άνοδος της τιμής κατά 101% το γ’ τρίμηνο του 2022 – 2023

Ο «πράσινος χρυσός» έχει γνωρίσει αύξηση της τάξεως του 101% κατά το γ’ τρίμηνο του 2022 – 2023 σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ, οι τιμές παραγωγού φθάνουν έως και τα 10 ευρώ / κιλό.

Τρεις συλλήψεις στη Φθιώτιδα: «Πιάστηκαν» επ’ αυτοφόρω να κλέβουν ελιές

Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν επ’ αυτοφόρω στους Λιβανάτες Φθιώτιδας, επειδή έκλεβαν τον ελαιόκαρπο από τα χωράφια αγρότη.

Η ζημιά υπολογίζεται ότι είναι δεκάδων, μπορεί και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ, οι αρχές ερευνούν αν οι συλληφθέντες δρούσαν μόνοι τους ή αποτελούν μέλη ευρύτερου κυκλώματος.

«Αυτοί οι τρεις είχαν στρώσει πανιά και κοπανούσαν τις ελιές Καλαμών και τις κατέβαζαν. Προσωπικά, έχω πάθει ζημιά τουλάχιστον είκοσι τόνων. Γίνονται τα αίσχη», ανέφερε ο ιδιοκτήτης του ελαιώνα, μιλώντας στον ALPHA.

Σχετικές ειδήσεις