ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πατούλης: Το ρεκόρ απευθείας αναθέσεων

Πατούλης: Το ρεκόρ απευθείας αναθέσεων

Χωρίς προηγούμενο το ρεκόρ του Γιώργου Πατούλη με απευθείας αναθέσεις σε δύο εβδομάδες για Περιφέρεια Αττικής και Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Λένε ότι α) ο έρωτας και β) ο βήχας, δεν κρύβονται.

Στην περίπτωση του Γιώργου Πατούλη η προαναφερθείσα μικρή λίστα μεγαλώνει κάπως: εν προκειμένω, πλέον δεν κρύβονται και οι προτιμητέοι αντισυμβαλλόμενοί του με απευθείας αναθέσεις. Και μιας και πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο ασχολήθηκε διεξοδικά με τις απευθείας αναθέσεις εστιάζοντας στην περίοδο 2021-2022, βρίσκοντας πολλά και ενδιαφέροντα, ίσως να ενδιέφερε τα μέλη του να επεκτείνουν την μελέτη τους έναν χρόνο πίσω, όταν και θα εντοπίσουν ένα ρεκόρ του πρώην περιφερειάρχη Αττικής.

Αυτό των τριών (3) αναθέσεων, στην ίδια εταιρεία, μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων – τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου 2020. Διότι δύσκολα να υπάρχει προηγούμενο, δύο διαφορετικοί φορείς, η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που και οι δύο σχετίζονται με το ίδιο πρόσωπο (τον Γ. Πατούλη), μέσα σε δέκα εργάσιμες ημέρες να κάνουν τρεις (3) ολόκληρες απευθείας αναθέσεις για εξοπλισμό κατά της πανδημίας σε εταιρεία που δεν είχε ιδιαίτερη εμπειρία στην εμπορία τέτοιου είδους προϊόντων, και μάλιστα, οι τιμές να είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές της χονδρικής.

Στην ουσία: η πρώτη ανάθεση αφορούσε στην προμήθεια απλών χειρουργικών μασκών από την Περιφέρεια. Η αρχική προσφορά της εταιρείας ήταν 200.000 ευρώ για 200.000 μάσκες, ήτοι, 1 ευρώ η απλή χειρουργική μάσκα πλέον ΦΠΑ. Εκείνη την περίοδο ήταν εύκολο κανείς να βρει μάσκα σε χαμηλότερη τιμή στο εμπόριο – περίπου 0,7 ευρώ, όσο δηλαδή είχαν βάλει και με διατίμηση στην Κύπρο την ανώτατη λιανική και χονδρική τιμή. Και αυτό ενώ στην Ισπανία έβρισκες με 0,02 ευρώ το τεμάχιο στη χονδρική, στη Φινλανδία με 0,02-0,03 ευρώ, στην Ιταλία με 0,1-0,2 ευρώ, στην Πορτογαλία με 0,2 ευρώ, στο Λουξεμβούργο με 0,34, στην Σλοβενία με 0,35, στη Σλοβακία με 0,39, στη Λετονία με 0,45, στη Ρουμανία με 0,54. Τελικά, η εταιρεία έριξε την τιμή στα 0,8 ευρώ ανά μάσκα για την Περιφέρεια (χωρίς ΦΠΑ), που και πάλι ήταν αρκετά υψηλότερη από τη χονδρική σε άλλα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου – τα προηγούμενα παραδείγματα ευρωπαϊκών τιμών αφορούν αποκλειστικά την περίοδο κατά την οποία προμηθεύτηκε ο Γ. Πατούλης τις μάσκες, δηλαδή στο δεύτερο μισό του Μαρτίου 2020.

Η δεύτερη ανάθεση, η σύμβαση της οποίας υπογράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, είχε να κάνει με την προμήθεια 100.000 απλών χειρουργικών μασκών από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, και την υπέγραψε ο ίδιος ο Πατούλης ως πρόεδρός του, με την ίδια εταιρεία. Η τιμή ήταν ελάχιστα μειωμένη σε σχέση με τις μάσκες της Περιφέρειας, κατά ένα λεπτό, δηλαδή στα 0,79 ευρώ το τεμάχιο, πλέον ΦΠΑ, αλλά όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, αρκετά αυξημένη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τιμές.

Η τρίτη ανάθεση προς την ίδια εταιρεία ήταν και πάλι από την πλευρά της Περιφέρειας, αυτή τη φορά για επαναχρησιμοποιούμενες στολές, επίσης εντός της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου 2020. Επρόκειτο για 3.000 τεμάχια έναντι 31 ευρώ έκαστο, πλέον ΦΠΑ.

Παραθέτουμε κάποιες τιμές από άλλα κράτη την ίδια περίοδο: Εσθονία 6 ευρώ, Φινλανδία 7 ευρώ, Λετονία 8-11 ευρώ, Λιθουανία 11 ευρώ, Πορτογαλία 6-14 ευρώ, Ισπανία 10-16 ευρώ, Τσεχία 12-16 ευρώ.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα από αυτή που αποφασίστηκε η προμήθεια από την Περιφέρεια για τις στολές, το Νοσοκομείο Δράμας που υπάγεται στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης είχε εγκρίνει δαπάνη προμήθειας από άλλη εταιρεία για παρόμοιες στολές έναντι 8 ευρώ το τεμάχιο.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή της σχέσης του Γ. Πατούλη με τη συγκεκριμένη εταιρεία, οπότε και έλαβε χώρα το ρεκόρ των τριών απευθείας αναθέσεων μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν και άλλες απευθείας αναθέσεις τόσο για μάσκες όσο και για διαγνωστικά τεστ σε high τιμές - σε σημείο μάλιστα που για την προμήθεια των τελευταίων ξεσηκώθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή.

Για ιστορικούς λόγους, τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου ίσως θα πρέπει να εξετάσουν και μία άλλη «περίοδο Πατούλη», αυτή επί της δημαρχίας του στο Μαρούσι. Και πού ξέρει κανείς, ίσως και εκεί να κρύβεται κάποιο ρεκόρ. Διότι δεν είναι λίγα αυτά που έχουν ακουστεί για τις επανειλημμένες (πάνω από 10) αναθέσεις σε κατασκευαστική που ανήκει σε συγγενή συναδέλφου του, τόσο σε μεγάλα έργα προϋπολογισμού εκατομμυρίων όσο και σε μικρότερα με τριψήφιο και διψήφιο μπάτζετ. Μάλιστα, φέρεται μέσα σε μία πενταετία να ανατέθηκαν έργα συνολικού ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, με παρατάσεις και ανατιμήσεις.