ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πετάνε» οι τιμές στο φυσικό αέριο ελεώ Χούθι και χαμηλών θερμοκρασιών

«Πετάνε» οι τιμές στο φυσικό αέριο ελεώ Χούθι και χαμηλών θερμοκρασιών

Οι αντάρτες Χούτι «βάζουν φωτιά» στο εμπόριο - «Τσουνάμι» ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ανέκαμψαν έπειτα από μια διήμερη πτώση, καθώς οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα αύξησαν τον κίνδυνο παρατεταμένων διακοπών σε μια βασική ναυτιλιακή διαδρομή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 3,1% την Τετάρτη.

Οι αντάρτες Χούθι πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέχρι σήμερα σε εμπορικούς ναυτιλιακούς δρόμους στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνήθως αντιδρούν στις δυσμενείς εξελίξεις, παρόλο που οι προμήθειες καυσίμων δεν έχουν επηρεαστεί άμεσα από τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι στιγμής.

Οι μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ συνέχισαν να διασχίζουν τη Διώρυγα του Σουέζ, τη συντομότερη διαδρομή προς την Ευρώπη, ενώ οι περισσότεροι ναυλωτές επέλεξαν να περάσουν από την Αφρική. Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ακριβότερα ταξίδια και καθυστερήσεις.

Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου αναμένεται να παραμείνουν στην Ευρώπη για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc, ενισχύοντας πιθανώς τη ζήτηση για θέρμανση.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, αυξήθηκαν κατά 2,2%, φθάνοντας στα 31,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 8:59 π.μ. στο Άμστερνταμ.