ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Market Pass 2: Πότε θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι

Market Pass 2: Πότε θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι

Πότε καταβάλλεται το Market Pass 2 στους δικαιούχους

Την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία της καταβολής της τρίμηνης ενίσχυσης του Market Pass 2 (για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Η πληρωμή αφορά στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση από τις 31 Οκτωβρίου 2023 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2024 για το Market Pass και έχουν ζητήσει να πιστωθούν τα χρήματα της ενίσχυσης είτε σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα είτε σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε e-shop συναφών επιχειρήσεων. Οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες του Market Pass θα μείνουν ενεργές μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024 και δεν θα μπορούν να γίνουν συναλλαγές μετά από αυτή την ημερομηνία.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών -που καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορών. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, το ποσό ενίσχυσης που καταβάλλεται ανέρχεται στο 80% επί του ανωτέρω ύψους. Κάθε επιπλέον εξαρτώμενο μέλος ή φιλοξενούμενος προσθέτει στο εκτιμώμενο ύψος αγορών του νοικοκυριού 100,00 ευρώ ενισχύοντας έτσι τη μηνιαία επιδότηση κατά 10,00 ευρώ εάν επιλεγεί η έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, ή κατά 8,00 ευρώ εάν επιλεγεί ως τρόπος καταβολής της ενίσχυσης η τραπεζική κατάθεση. Ως μέγιστο εκτιμώμενο ύψος αγορών ορίζονται τα 1.000,00 ευρώ, οπότε και η μέγιστη μηνιαία επιδότηση καθορίζεται στα 100,00 ευρώ εάν επιλεγεί η έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, ή στα 80,00 ευρώ εάν επιλεγεί η τραπεζική κατάθεση. Το μέγιστο εκτιμώμενο ύψος αγορών των 1.000,00 ευρώ δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις δικαιούχων με περισσότερα από 6 εξαρτώμενα τέκνα.

Απόρριψη αίτησης

Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο αιτών ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο και η αίτησή του ενεργοποιείται μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων, ήτοι την 8η Ιανουαρίου 2024, ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να επανυποβάλει την αίτηση έως τις 26 Ιανουαρίου 2024.

Μετά την επανυποβολή ξαναγίνεται η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό, έως την 31η Ιανουαρίου 2024. Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης, δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του αρχικώς επιλεχθέντος τρόπου καταβολής της ενίσχυσης.