ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Έρχεται νέο «ράλι» ανόδου στα ράφια – Καταγγελίες για λιγότερο προϊόν και μεγαλύτερη τιμή

Ακρίβεια: Έρχεται νέο «ράλι» ανόδου στα ράφια – Καταγγελίες για λιγότερο προϊόν και μεγαλύτερη τιμή
UNSPLASH.

Οι καταναλωτές δυσκολεύονται ακόμη και να αγοράσουν τα απαραίτητα για το τραπέζι τους, με ορισμένους να κάνουν εκ νέου λόγο για κερδοσκοπικά «παιχνίδια» εταιρειών.

Νέο «ράλι» αυξήσεων αναμένεται το επόμενο διάστημα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, που θα φθάσουν μέχρι και το 16%. Οι τιμές παραμένουν στα ύψη από τους παραγωγούς έως και τους καταναλωτές, ενώ, πολίτες καταγγέλλουν ότι σε αρκετά προϊόντα παρατηρούνται μειώσεις στις ποσότητες του προϊόντος και παράλληλα μεγαλύτερο κόστος.

Δεν έχει τέλος το «ντόμινο» των ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι οποίες θα συνεχισθούν έως το τέλος του μήνα. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να ανέβουν οι τιμές στους φρέσκους χυμούς (+22%), τα αλλαντικά ιδιωτικής ετικέτας (+16%) και τα κρασιά (+16%), σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Αγαθά από «χρυσάφι», ακρίβεια από το χωράφι έως τους καταναλωτές

Οι καταναλωτές κάνουν αγώνα δρόμου να προλάβουν χαμηλές τιμές ακόμη και στις λαϊκές αγορές, καθώς το κόστος ανεβαίνει συνεχώς. Συγκεκριμένα, τα πράσα από το χωράφι φεύγουν στα 0,70 ευρώ, αλλά στο ράφι μπορεί να φθάσουν έως τα 1,73 ευρώ (αύξηση της τάξεως του 147%), σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.

Αντιστοίχως, τα μαρούλια που ξεκινούν από 0,25 ευρώ, στο ράφι καταλήγουν με 0,65 ευρώ (+160%) και τα μπρόκολα από το 1 ευρώ της τιμής παραγωγού τα πληρώνουμε 2,65 ευρώ.

Καταγγελίες για λιγότερο προϊόν και μεγαλύτερη τιμή

Νέες μειώσεις στις ποσότητες, αλλά ταυτόχρονα αυξήσεις στις τιμές παρατηρούν οι καταναλωτές στα ράφια σε βασικά προϊόντα. Κάθε εβδομάδα, στο ταμείο τούς περιμένει ακόμη μία δυσάρεστη έκπληξη, όπως εξηγούν, μιλώντας στον ALPHA.

Αναλυτικά, πολίτες αγόραζαν τον Ιανουάριο του 2023 επώνυμο σαμπουάν σε συσκευασία των 400ml με 5,27 ευρώ, ενώ, σήμερα η ίδια συσκευασία περιέχει 360ml και κοστίζει 5,59 ευρώ. Επίσης, το βάρος γεμιστού κρουασάν με σοκολάτα έχει μειωθεί, αν και η τιμή έχει ανέβει. Ακόμη, συσκευασία επώνυμων δημητριακών έχει γνωρίσει μείωση στην ποσότητα (από 450ml στα 400ml), αλλά η τιμή έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο από 4,79 ευρώ σε 5,29 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις