ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Νέα πτώση στις τιμές Φεβρουαρίου - Τι αλλάζει στα σταθερά τιμολόγια

Ρεύμα: Νέα πτώση στις τιμές Φεβρουαρίου - Τι αλλάζει στα σταθερά τιμολόγια

Ο συνδυασμός της υποχώρησης των διεθνών τιμών με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας που εφάρμοσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οδηγούν σε αποκλιμάκωση των τιμολογίων του ρεύματος για το Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, τα «πράσινα» τιμολόγια Φεβρουαρίου των προμηθευτών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο: Είναι ενδεικτικό ότι τα πράσινα τιμολόγια του Ιανουαρίου κυμαίνονταν από 13,635 έως 19,8 σεντς ανά κιλοβατώρα ενώ το Φεβρουάριο ξεκινούν από 11 λεπτά και κλιμακώνονται έως 17,82 σεντς.

Υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου

Στο "μέτωπο" των διεθνών τιμών η σημαντικότερη εξέλιξη είναι η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, κάτω από 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ πριν ένα χρόνο η τιμή ήταν υπερδιπλάσια (κοντά στα 70 ευρώ). Σε χαμηλό διετίας (από το Νοέμβριο του 2021) κινούνται και οι τιμές για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, κοντά στα 65 ευρώ ανά τόνο ενώ πριν ένα χρόνο κινούνταν πάνω και από τα 100 ευρώ.

Θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα τιμολόγια

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στις λοιπές κατηγορίες τιμολογίων που αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα.

Τα μπλε τιμολόγια (σταθερά τουλάχιστον για ένα χρόνο με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης) αναμένεται να επηρεαστούν πτωτικά από την υποχώρηση των διεθνών τιμών. Τον Ιανουάριο τα σταθερά κυμαίνονταν από 12,9 έως 36 σεντς ανά κιλοβατώρα αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις και στο πάγιο, από μηδέν έως 10 ευρώ που αλλάζουν την εικόνα του τελικού κόστους για τον καταναλωτή ανάλογα και με το ύψος της κατανάλωσης.

Σε ό,τι αφορά τα κίτρινα τιμολόγια αναμένεται η αντίδραση των προμηθευτών ύστερα από την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επιτρέπει την προσφορά μικτών προϊόντων (σταθερά για ένα διάστημα, κυμαινόμενα στη συνέχεια) καθώς και την διάθεση συμβολαίων διάρκειας κάτω του έτους.

Τι αλλάζει στα σταθερά τιμολόγια

Το πράσινο φως για σταθερά τιμολόγια με διάρκεια μικρότερη του ενός έτους ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας. Οι καταναλωτές πλέον θα μπορούν να διαλέξουν σταθερό τιμολόγιο από 6 μήνες και άνω.

Πέρα όμως από τα 4 χρωματιστά τιμολόγια, το υπουργείο Ενέργειας φέρνει και τα νέα μεικτά τιμολόγια τα οποία θα εμπεριέχουν στοιχεία από το μπλε σταθερό και το κίτρινο κυμαινόμενο. Δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να διαλέξει σταθερή τιμολόγηση για 6 μήνες και τους υπόλοιπους θα κοστολογείται με κυμαινόμενη χρέωση.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν, πότε εξοφλούν τους έναντι λογαριασμούς, αφού σε κάποιες εταιρείες υπάρχει στη συμφωνία έκπτωση συνέπειας και η μη πληρωμή στην ημερομηνία που αναγράφεται στον λογαριασμό, οδηγεί σε πέναλτι και αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας.