ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις «κόφτες» στην έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ - Όλες οι προϋποθέσεις και οι «παγίδες»

Τρεις «κόφτες» στην έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ - Όλες οι προϋποθέσεις και οι «παγίδες»

Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ζήτησε τη μη εξαίρεση από την έκπτωση 10% επί του ΕΝΦΙΑ, όσων ιδιοκτητών υπολείπονται ελάχιστα από κάποιες από τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις

Σε ηλεκτρονική εφαρμογή θα κληθούν, να εισέλθουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα έκπτωσης 10% επί του φετινού ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες τους που έχουν ασφαλίσει έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές. Όλες τις προϋποθέσεις χορήγησης έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ, ανέδειξε με χθεσινή ανακοίνωση η ΠΟΜΙΔΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε η Ομοσπονδία, δεν είναι μόνο η υποχρέωση ταυτόχρονης ασφάλισης για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα που αποκλείει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες από το δικαίωμα λήψης της έκπτωσης, αλλά και το όριο ασφαλιστέας αξίας των 900 ευρώ ανά τ.μ. κάτω από το οποίο δεν χορηγείται έκπτωση και η συμπερίληψη και των βοηθητικών χώρων στον υπολογισμό της ασφαλιστέας αξίας χωρίς ξεχωριστό χαμηλότερο όριο.

Η ΠΟΜΙΔΑ σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ζήτησε τη μη εξαίρεση από την έκπτωση 10% επί του ΕΝΦΙΑ όσων ιδιοκτητών υπολείπονται ελάχιστα από κάποιες από τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Παράλληλα, πρότεινε τις εξής μεταβατικές ρυθμίσεις:

  • Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα και αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημμύρας.
  • Για το πρώτο τρίμηνο του 2024, να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαια τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.