ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οφειλέτες ΕΦΚΑ: «Αδειάζει η κλεψύδρα» για όσους δεν έχουν κάνει ρύθμιση

Οφειλέτες ΕΦΚΑ: «Αδειάζει η κλεψύδρα» για όσους δεν έχουν κάνει ρύθμιση

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, από το σύνολο των περίπου 1.200.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών τους είναι περίπου οι 450.000

Κανένα επιπλέον χρονικό περιθώριο σε 720.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους δεν αφήνει η κυβέρνηση, με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, σύμφωνα με την Απογευματινή.

Η τροπολογία, η οποία θα περιέχει και κάποιες εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες, αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η οποία μετά τις 29 Φεβρουαρίου θα καλύπτεται μόνο σε όσους έχουν ρυθμίσει ή εξοφλήσει τις οφειλές τους. Η τροπολογία, σύμφωνα με την Απογευματινή, θα εξαιρεί από αυτή την υποχρέωση τα ανήλικα τέκνα των ατόμων με αναπηρία και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Η τροπολογία θα προβλέπει ότι προϋπόθεση για να διατηρήσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες την ασφαλιστική ικανότητα και να έχουν πλήρεις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το διάστημα από 1ης Μαρτίου 2024 έως 28 Φεβρουαρίου 2025 είναι να έχουν τακτοποιήσει τις εισφορές τους, είτε με εξόφληση είτε με ρύθμιση στις πάγιες δόσεις (12 ή 24).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, από το σύνολο των περίπου 1.200.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών τους είναι περίπου οι 450.000. Οι υπόλοιποι είτε πληρώνουν κατά διαστήματα είτε όταν χρειάζονται ασφαλιστική ενημερότητα ρυθμίζουν τις οφειλές, πληρώνοντας μία ή δύο δόσεις και στη συνέχεια εγκαταλείπουν.