ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμολόγια ρεύματος: Φθηνότερες τιμές για τους καταναλωτές το Μάρτιο - Από 8 λεπτά η κιλοβατώρα

Τιμολόγια ρεύματος: Φθηνότερες τιμές για τους καταναλωτές το Μάρτιο - Από 8 λεπτά η κιλοβατώρα

Φθηνότερα αναμένονται τα τιμολόγια ρεύματος το Μάρτιο καθώς η χονδρική τιμή έχει υποχωρήσει στα 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 436 ευρώ εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Στα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης επιστρέφουν οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος με άμεσο όφελος για όλους τους καταναλωτές στα τιμολόγια καθώς η μέση μηνιαία τιμή υποχωρεί πλέον πάνω από 80%, σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Αυγούστου του 2022.

Μια μεγαβατώρα κοστίζει τώρα κάτω από 75 ευρώ όταν, εν μέσω κρίσης είχε εκτοξευθεί ακόμη και στα 436 ευρώ. Τον Μάρτιο, οι τιμές λιανικής του ρεύματος αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Για δύο χρόνια οι λογαριασμοί ρεύματος ήταν το μόνιμο άγχος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και φυσικά παραμένουν.

Όμως η πτώση της χονδρικής τιμής του ρεύματος ρίχνει το κόστος της κιλοβατώρας για το Μάρτιο σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

Το πράσινο τιμολόγιο του βασικού παρόχου διαμορφώνεται στα 9,2 λεπτά, 1,8 λεπτά, φθηνότερο ακόμα και από το κοινωνικό τιμολόγιο του Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχα, τα κίτρινα οικιακά τιμολόγια του Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα ξεκινάνε από τα 8 λεπτά την κιλοβατώρα.

Η επιστροφή των χρεώσεων της κιλοβατώρας στα επίπεδα του 2021 οφείλεται και στη μείωση του περιθωρίου κέρδους των παρόχων από την αρχή του έτους.

Η απόκλιση χονδρικής λιανικής είναι στα 2,5 με 4 λεπτά, ενώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συστήματος η λιανική είχε φτάσει να είναι ακόμα και 56% ακριβότερη.

Τα λεγόμενα υπερκέρδη της λιανικής αναμένεται να καταλογιστούν τις επόμενες εβδομάδες, αν και η πρώτη δόση θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί από τον Δεκέμβριο του 2022.