ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Εκτίναξη τιμής κατά 67% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα - Η δεύτερη πιο μεγάλη αύξηση στην ΕΕ

Ελαιόλαδο: Εκτίναξη τιμής κατά 67% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα - Η δεύτερη πιο μεγάλη αύξηση στην ΕΕ

Η τιμή του ελαιόλαδου εκτινάχθηκε κατά 67% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat

Την ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου τον τελευταίο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει με στοιχεία η Eurostat που υπογραμμίζει ότι οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στις χώρες παραγωγής ελαιόλαδου, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με αύξηση που φθάνει το 67%. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχε η τιμή στην Πορτογαλία με 69%, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Ισπανία με 63%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, Eurostat, τον Ιανουάριο του 2024, η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ ήταν 50% υψηλότερη από ό,τι τον Ιανουάριο του 2023.

Η τιμή του ελαιόλαδου εκτινάχθηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022). Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%). Η κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022). Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές ήταν υψηλότερες κατά 47% (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022).

Χαμηλή παραγωγή λόγω κλιματικής αλλαγής

Τον Ιανουάριο του 2024, όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού για το ελαιόλαδο. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%).

Αντιθέτως, οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+13%), την Ιρλανδία (+16%) και την Ολλανδία (+18%).

Η βασική αιτία των ιλιγγιωδών αυξήσεων είναι η χαμηλή παραγωγή, απόρροια της κλιματικής αλλαγής.