ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αυτόματες» αντικειμενικές στα ακίνητα - Πώς θα αλλάζουν κάθε χρόνο

«Αυτόματες» αντικειμενικές στα ακίνητα - Πώς θα αλλάζουν κάθε χρόνο

Πρόκειται για το νέο πληροφοριακό σύστημα που θα μπει σε λειτουργία τους τελευταίους μήνες του 2024, προκειμένου από τις αρχές του 2025 να «τρέξει» η διαδικασία της αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών

Σχέδιο για αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από το 2025 με «πιλότο» τον νέο αυτόματο μηχανισμό που θα παρακολουθεί τις διακυμάνσεις στις εμπορικές τιμές και θα προσαρμόζει πάνω σε αυτές της εφορίας βρίσκεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με την Απογευματινή.

Πρόκειται για το νέο πληροφοριακό σύστημα που θα μπει σε λειτουργία τους τελευταίους μήνες του 2024, προκειμένου από τις αρχές του 2025 να «τρέξει» η διαδικασία της αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών με βάση το πρώτο δείγμα των στοιχείων για τις μεταβολές στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Απογευματινή, ότι όποιες μεταβολές καταγραφούν στις εμπορικές τιμές θα κουμπώσουν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες, επηρεάζοντας αντίστοιχα τους δεκάδες φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Στην πράξη με το νέο σύστημα η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο, ανάλογα με τις εξελίξεις στην κτηματαγορά και δεν θα προσδιορίζεται, όπως σήμερα με αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων και, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τα χιλιάδες ακίνητα που αλλάζουν σήμερα χέρια πωλούνται σε τιμές ακόμη και διπλάσιες των αντικειμενικών. Τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι διαμέρισμα 83τ.μ. στο Κολωνάκι, που αγοράστηκε προς 800.000 ευρώ όταν η αντικειμενική αξία στην περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι πουλήθηκε σε τιμή υπερδιπλάσια της αντικειμενικής αξίας.