ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οφειλέτες ΕΦΚΑ: Στη Βουλή η τροπολογία για την ασφαλιστική ικανότητα - Ποιοι τη χάνουν

Οφειλέτες ΕΦΚΑ: Στη Βουλή η τροπολογία για την ασφαλιστική ικανότητα - Ποιοι τη χάνουν

Οφειλέτες ΕΦΚΑ: Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας αλλά δεν θα έχουν δωρεάν συμμετοχή σε εξετάσεις και φάρμακα

Εκτός δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα βρεθούν από την 1η Μαρτίου 733.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές στον ΕΦΚΑ εάν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 24 δόσεις μέχρι 29 Μαρτίου.

Οι παραπάνω οφειλέτες θα έχουν πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας αλλά δεν θα μπορούν να έχουν δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα.

Σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου κατ΄εξαίρεση η ασφαλιστική ικανότητα θα χορηγείται για χρονικό διάστημα από 1η.3.2024 μέχρι 28η.2.2025, στα παρακάτω Πρόσωπα και στα μέλη των οικογενειών τους:

α) Στους ασφαλισμένους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης(-
Ε.Φ.Κ.Α.) που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ασκούν δραστηριότητα εργάζονται στις πληγείσες περιοχές από θεομηνίες άλλες Φυσικές καταστροφές
-στους ανέργους των ανωτέρω περιοχών -στους εργοδότες και ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση δραστηριότητα περιοχές Περιφέρειας Απτικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του θ-Ε.Φ.Κ.Α. άμεσα ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018

β) Στους εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ναυπηγοεπισκευαοτική Ζώνη
Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Επίσης η ασφαλιστική ικανότητα θα διαθέτουν και τα ανήλικα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.