ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς νέα ρύθμιση τα δασικά αυθαίρετα - «Παγώνουν» τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες

Προς νέα ρύθμιση τα δασικά αυθαίρετα - «Παγώνουν» τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες

«Ανοίγει» ξανά το κεφάλαιο για τα δασικά αυθαίρετα με το ΥΠΕΝ να εξετάζει την κατάθεση νέας ρύθμισης για την τακτοποίησή τους, καθώς η προηγούμενη δεν απέδωσε τα αναμενόμενα

Με την παραδοχή ότι είναι ανεφάρμοστη η διαδικασία κατεδάφισης των χιλιάδων δασικών αυθαίρετων το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται πλέον νέο μοντέλο για τη ρύθμιση και την τακτοποίηση τους με χρονικό ορίζοντα της κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας τους επόμενους μήνες και πιθανότατα το φθινόπωρο, «παγώνοντας» ουσιαστικά τις κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες.

Ως πιθανότερο σενάριο προκρίνεται η ρύθμιση, η οποία σε πρώτη φάση θα αφορά στην καταγραφή των εν λόγω ακινήτων και σε δεύτερο χρόνο η τακτοποίησή τους με προσαυξημένα ωστόσο τα πρόστιμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλλακάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, παραδέχθηκε ότι χρειάζεται μία νέα πολιτική για τις «οικιστικές πυκνώσεις», καθώς η προηγούμενη δεν απέδωσε, σημειώνοντας πως η όποια ρύθμιση κατατεθεί θα είναι σύμφωνη με το ΣτΕ.

Σημειώνεται ότι το ισχύον σύστημα για αποτύπωση, καταγραφή και νομιμοποίησης των οικιστικών πυκνώσεων θεσπίτηκε το 2016.

Στην προηγούμενη ρύθμιση αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση με την καταβολή παραβόλου ύψους 250 ευρώ υπέβαλαν λιγότεροι από 3.000 ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων, την στιγμή που ο αριθμός των κτισμάτων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Για τους ιδιοκτήτες που θα βεβαιωνόταν ότι τα ακινητά τους δεν βρίσκονται εντός δασικών χαρτών θα πετύχαιναν την οριστική μονιμοποίησή τους. Όσοι έπαιρναν το πράσινο φως θα είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την κατοικία τους για 30 χρόνια με το ανάλογο πρόστιμο.