ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμα κινδύνου για τους δισεκατομμυριούχους – Σκέψεις επιβολής παγκόσμιου ελάχιστου φόρου

Σήμα κινδύνου για τους δισεκατομμυριούχους – Σκέψεις επιβολής παγκόσμιου ελάχιστου φόρου
UNSPLASH.

Τι διαρρέει από συζητήσεις εκπροσώπων της G20.

«Συναγερμός» έχει σημάνει για τους… βαθύπλουτους αυτού του κόσμου, αφού τέθηκε επί τάπητος το θέμα της επιβολής παγκόσμιου ελάχιστου φόρου στους δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της ομάδας των G20 συζήτησαν τις πιθανές λύσεις σε Σύνοδο που διενεργήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, δύο χρόνια μετά τη συμφωνία – ορόσημο για την επιβολή παγκόσμιου εταιρικού φόρου ύψους 15% στις πολυεθνικές.

Οι βαθύπλουτοι που διαμένουν και δραστηριοποιούνται σε μεγάλες οικονομίες, καταβάλλουν πολύ μικρότερο ποσοστό των φορολογικών εσόδων σε σύγκριση με τους χαμηλόμισθους, ενώ, η περιουσία τους φορολογείται ελάχιστα ή και καθόλου, συγκεκριμένα από 0% έως 0,5%, σύμφωνα με μελέτη του EU Tax Observatory.

Παράλληλα, η φοροδιαφυγή, τα «παραθυράκια» των φορολογικών συστημάτων ή απλούστατα η μετεγκατάσταση σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς βάζουν «τρικλοποδιά» στις προσπάθειες όσων κυβερνήσεων θέλουν να τους φορολογήσουν.

Σε έκθεση της Oxfam, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, επισημάνθηκε ότι «σε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οι πολύ πλούσιοι έχουν χαμηλότερο πραγματικό φορολογικό συντελεστή από τον μέσο εργαζόμενο».

Οι ιδέες υπό εξέταση

Το EU Tax Observatory έχει προτείνει τον καθορισμό ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 2% στην καθαρή περιουσία των δισεκατομμυριούχων, δηλαδή επί της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων πλην των χρεών, το οποίο υπολογίζεται ότι θα οδηγεί σε επιπλέον φορολογικά έσοδα 250 δισ. δολαρίων ετησίως. Βάσει αυτής της πρότασης, όσοι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν ήδη τόσο σε φορολογία, δεν θα έχουν επιπλέον επιβάρυνση.

Οιαδήποτε λύση υιοθετηθεί θα χρειασθεί ακόμη πολλά χρόνια, καθώς υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Όμως, ο ελάχιστος εταιρικός φόρος για τις πολυεθνικές έχει ήδη «ανοίξει» τον δρόμο για την υιοθέτηση αντίστοιχων μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η εναρμόνιση όλων αυτών των ζητημάτων σε διεθνές επίπεδο αποτελεί μία αρκετά δύσκολη υπόθεση», σχολίασε ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Warwick, Αρούν Αντβάνι, μιλώντας στο CNN.