ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΤΟ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω για την Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα παρά τα μέτρα

Ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω για την Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα παρά τα μέτρα
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Νέες αυξήσεις βλέπουν οι καταναλωτές στα ράφια του σούπερ μάρκετ μέσα σε τρεις μήνες παρά τα μέτρα για την ακρίβεια ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το κόστος στο Σαρακοστιανό τραπέζι.

Αρνητικές πρωτιές σημειώνει η Ελλάδα στον πληθωρισμό τροφίμων με τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ να ανεβαίνουν κι άλλο παρά τα μέτρα για την ακρίβεια που μπήκαν σε εφαρμογή.

Μέσα σε τρεις μήνες οι αυξήσεις είναι φανερές και προκαλούν προβληματισμό στον καταναλωτή, ο οποίος κάνει προετοιμασία ακόμα και για να πάρει τα απαραίτητα.

Σε έρευνα που έκανε το OPEN σε σούπερ μάρκετ από τις 28 Νοεμβρίου 2023 μέχρι τις 2 Μαρτίου 2024 παρατηρήθηκαν στα παρακάτω τρόφιμα οι εξής σημαντικές αυξήσεις:

  • Αλεύρι 1kg για όλες τις χρήσεις από 1,29 ευρώ και στο 1,70 ευρώ

  • Χυμός πορτοκάλι 1λίτρο από 2,60 ευρώ στα 3,28 ευρώ

  • Ρύζι νυχάκι 500γρ από 2,15 ευρώ στα 2,19 ευρώ

Σαρακοστή: Αυξημένο κατά 10% το τραπέζι

Ανησυχία υπάρχει και για το Σαρακοστιανό τραπέζι όπου αναμένεται να είναι αυξημένο κατά 10% καθώς τα περισσότερα τρόφιμα είναι εισαγόμενα από την Ασία και λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα το κόστος εκτοξεύεται. Έτσι οι τιμές στα θαλασσινά παρασύρονται και θα είναι ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι.

Ο Πρόεδρος ΕΒΕΠ μιλώντας στο OPEN ανέφερε: «Όλα αυτά τα εμπορεύματα χρησιμοποιούν τη διώρυγα του Σουέζ για να έρθουν στη χώρα μας. Οπότε περιμένουμε κάποιες αυξήσεις λόγω των καθυστερήσεων. Κάτι το οποίο δυστυχώς μας ανησυχεί ιδιαιτέρως είναι οι αυξήσεις σε μια περίοδο ακρίβειας. Αυτή την στιγμή αν μπορούσαμε να κοστολογήσουμε αυτές τις εισαγωγές από αυτές τις χώρες θα τις κοστολογούσαμε τουλάχιστον 10% ακριβότερα.

Από τη μεριά της η ΔΗΜΕΑ έχει ήδη πραγματοποιήσει 25.000 ελέγχους και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 12.000.000 ευρώ.

Μήνυμα Μητσοτάκη για την ακρίβεια: «Ο αγώνας θα συνεχιστεί»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας και τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση τονίζοντας ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί»

«Να έρθω τώρα στο θέμα της ακρίβειας. Εδώ και αρκετούς μήνες εξελίσσεται μία διαρκής παρέμβαση για πιο προσιτές τιμές στο ράφι, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε ορισμένα βασικά είδη.

Από την Παρασκευή τέθηκαν σε εφαρμογή και τα επιπλέον μέτρα που έχουμε πάρει για να αναχαιτίσουμε τις υψηλές τιμές σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων όπως είναι καθαριστικά σπιτιού, είδη προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες και άλλα βασικά προϊόντα για τη διαβίωση του νοικοκυριού.

Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και καταγράφουμε μείωση των αρχικών τιμών σε παραπάνω από 4.000 προϊόντα, που σημαίνει ότι και οι τελικές τιμές θα κινηθούν πιο χαμηλά.

Παράλληλα, δημιουργούμε νέο θεσμικό πλαίσιο για να θεραπεύσουμε μια από τις «πληγές» της αγοράς, τις ελληνοποιήσεις προϊόντων που αποβαίνουν σε βάρος των παραγωγών μας, των καταναλωτών και τελικά της οικονομίας μας.

Μέχρι τώρα υπάρχουν διάσπαρτες διατάξεις που άφηναν «παράθυρα» για παράνομες ελληνοποιήσεις. Το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης προβλέπει ένα ενιαίο πλέγμα κανόνων για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα με προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις και για τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα.»

Σχετικές ειδήσεις