ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος ποινικός κώδικας: «Τσουχτερά» πρόστιμα για ξέπλυμα μαυρού χρήματος

Νέος ποινικός κώδικας: «Τσουχτερά» πρόστιμα για ξέπλυμα μαυρού χρήματος

Σε ποιες περιπτώσεις ορίζεται ποινή φυλάκισης από τον ποινικό κώδικα και τι πρόστιμα καλούνται να πληρώσουν οι παραβάτες 

Βαριές ποινές προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ, που μπορεί να υπερβαίνουν και τα 3 χρόνια φυλάκισης.

Στη λίστα με τα χρέη τα οποία παραμένουν αρρύθμιστα για περισσότερους από τέσσερις μήνες και δεν εξυπηρετούνται θα συνυπολογίζονται και εκείνα που προέρχονται από την μη εκτέλεση χρηματικών ποινών, που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια μαζί με τις προσαυξήσεις που προκύπτουν από τους τόκους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του αριθμού των οφειλετών με χρέη άνω των 100.000 ευρώ που πλέον αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους. Εάν το συνολικό ποσό των οφειλών ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, οι ποινές μπορεί να υπερβούν και τα 3 έτη.

Η ποινή φυλάκισης δεν εκτελείται μόνο εάν ο οφειλέτης εξοφλήσει ολοσχερώς το χρέος του μέχρι την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσής του, σε οποιονδήποτε βαθμό, ή εάν το χρέος ενταχθεί σε ρύθμιση πληρωμών σε δόσεις.

Παράλληλα, ο οφειλέτης μπορεί, εάν αμφισβητεί το χρέος, το ύψος του ποσού δηλαδή που του καταλογίζουν οι φορολογικές αρχές, μπορεί να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί να προσφύγει και στα διοικητικά δικαστήρια, έτσι οι όποιες ποινικές κυρώσεις «παγώνουν» μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση.

Να σημειωθεί πως οι ποινές φυλάκισης ισχύουν εκτός από τα χρέη προς την εφορία και για τα χρέη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιχειρήσεις καθώς και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Βαριές «καμπάνες»

Την ίδια ώρα, ο ποινικός κώδικας σκοπεύει να βάλει «φρένο» και στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τα έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς οι κυρώσεις που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση τέτοιου είδους εσόδων θα είναι αρκετά πιο αυστηρές.

Καταρχάς, διατηρείται ως έχει το διοικητικό πρόστιμο των 50.000 ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ, ωστόσο, αλλάζουν οι ποινές για τις περιπτώσεις εκείνες που το κέρδος της παράβασης δεν μπορεί να υπολογιστεί και αυξάνονται στα 4 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο: εάν η αξιόποινη πράξη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή κάποιο από τα βασικά αδικήματα τελείται προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή οντότητας από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου ή της οντότητας που κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτών ή έχει εξουσία εκπροσώπησής τους ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό τους ή για την άσκηση ελέγχου εντός αυτών, επιβάλλονται στο νομικό πρόσωπο ή την οντότητα σωρευτικά η διαζευτικά οι εξής κυρώσεις:

α) Διοικητικό πρόστιμο από 50.000 ευρώ έως δέκα 10.000.000 ευρώ. Το ακριβές ποσό του προστίμου ορίζεται κατ’ ελάχιστον στο διπλάσιο του ποσού του κέρδους που προήλθε από την παράβαση, εφόσον το κέρδος μπορεί να προσδιοριστεί είτε εφόσον δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε 4.000.000 εκ ευρώ από 1.000.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα

β) Οριστική ή προσωρινή, για χρονικό διάστημα από έναν μήνα έως δύο έτη, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ή λύση του νομικού προσώπου ή της οντότητας και θέση αυτού ή αυτής υπό εκκαθάριση.

γ) Απαγόρευση άσκησης ορισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή εγκατάστασης υποκαταστημάτων ή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

δ) Οριστικός ή προσωρινός για το ίδιο χρονικό διάστημα αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, προμήθειες, επιδοτήσεις, διαφημίσεις και διαγωνισμούς του Δημοσίου.