ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: «Θα λέει σίγουρα 8 μπροστά ο νέος κατώτατος μισθός μετά την αύξηση»

Χατζηδάκης: «Θα λέει σίγουρα 8 μπροστά ο νέος κατώτατος μισθός μετά την αύξηση»

«Δεν σκοπεύουμε να αναθεωρήσουμε τους στόχους της ελληνικής οικονομίας για το 2024», υπογράμμισε ο αρμόδιος Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε για την αύξηση που έρχεται στον κατώτατο μισθό, τις προμήθειες των τραπεζών από τις συναλλαγές μέσω POS, τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη, την πώληση μέρους των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και την πιθανή πώληση του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, σε σημερινή (07/03) συνέντευξη στην ΕΡΤ.

«Κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά», ανέφερε μεταξύ άλλων για την ολοκλήρωση της διάθεσης μέρους των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ, προσέθεσε ότι «πρέπει να περιμένουμε κάποιους μήνες, αφού μεσολαβεί και το Υπερταμείο. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό, μέχρι τον Ιούνιο» για το ενδεχόμενο πώλησης του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

«Δεν σκοπεύουμε να αναθεωρήσουμε τους στόχους της ελληνικής οικονομίας για το 2024, θα λέει σίγουρα “8” μπροστά ο νέος κατώτατος μισθός μετά την αύξηση», προανήγγειλε επίσης ο κ. Υπουργός.

«Λόγω της επενδυτικής βαθμίδας, οι τράπεζες μπορούν ήδη και δανείζονται χαμηλότερα και αυτό έχει αντανάκλαση και στα επιτόκια. Υπάρχει σύγκλιση με εκείνα της Ευρωζώνης. Βεβαίως και είναι υψηλά, λόγω πληθωρισμού και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όμως, υπάρχει σμίκρυνση της ψαλίδας, έχουμε πλησιάσει τους υπόλοιπους. Φυσικά και υπάρχουν θέματα, όπως στα στεγαστικά. Θα μας έκανε πολύ μεγάλη έκπληξη, ως κυβέρνηση, αν οι τράπεζες δεν έκαναν ακόμη ένα βήμα να παρατείνουν το “πάγωμα” στα στεγαστικά δάνεια, σε συνέχεια της πολιτικής που ακολουθείται από πέρυσι», σχολίασε ακόμη ο κ. Χατζηδάκης.

Για τις προμήθειες των τραπεζών από τις συναλλαγές μέσω POS, σημείωσε πως «υπάρχουν συζητήσεις με τις τράπεζες, τους acquirers και τις δύο βασικές εταιρείες στον χώρο των πιστωτικών καρτών. Περιμένουμε από τις τρεις πλευρές μία ανταπόκριση, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε ανακοινώσεις πριν περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τέλος, αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «δεν σκοπεύουμε να αναθεωρήσουμε τους στόχους της ελληνικής οικονομίας για το 2024, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι προσωρινά. Ας περιμένουμε να δημοσιοποιηθούν τα οριστικά. Η Ελλάδα έχει τετραπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.

Διαθέτουμε μία σειρά από “όπλα”. Τις αποκρατικοποιήσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Το 2024, θα είναι καλύτερη χρονιά για το Ταμείο Ανάκαμψης από το 2023. Φυσικά, είμαστε αισιόδοξοι τόσο για τον τουρισμό, όσο και την κινητικότητα ως προς τις ιδιωτικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Υπάρχει ένα σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής και πολιτικής βεβαιότητας».

Σχετικές ειδήσεις