ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Έκρηξη τιμών και αγοραπωλησιών το 2023

Ακίνητα: Έκρηξη τιμών και αγοραπωλησιών το 2023

Εκτοξεύθηκαν οι τιμές (78%) και ο όγκος (41,1%) των αγοραπωλησιών ακινήτων το 2023 στην Αττική και τις Κυκλάδες

Έκρηξη τιμών και αγοραπωλησιών στην αγορά ακινήτων το 2023, σημειώνει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος». Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Υδρα, οι μεταβολές ξεφεύγουν, με τη μέση αξία ανά τετραγωνικό μέτρο να εκτοξεύτηκε έως και 301%, ενώ η μέση αξία των ακινήτων σκαρφάλωσε έως και 179%.

Πέρα από τα ακραία παραδείγματα, εντυπωσιακή είναι και η συνολική εικόνα της Αττικής (χωρίς τα νησιά), όπου βλέπουμε αύξηση στη συνολική αξία των αγοραπωλησιών κατά 78% το 2023 έναντι του 2022, ενώ ο όγκος των αγοραπωλησιών, το πόσα ακίνητα άλλαξαν χέρια, αυξήθηκε για το ίδιο διάστημα κατά 41,1%. Η διαφορά είναι ένδειξη του πόσο περισσότερο αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων – ακόμα περισσότερο από όσο θα δικαιολογούσε η αυξημένη ζήτηση. Σε όλες τις περιοχές της Αττικής βλέπουμε την αξία των ακινήτων να αυξάνεται με σημαντικά μεγαλύτερους ρυθμούς από την αύξηση των αγοραπωλησιών.

Σκιά… φούσκας

Ζήτηση υπάρχει, περισσότερα ακίνητα αλλάζουν χέρια, όμως οι τιμές τρέχουν με πολλαπλάσια ταχύτητα, συντηρώντας τη σκιά ύπαρξης «φούσκας» στην ελληνική αγορά. Οι επαγγελματίες του κλάδου «ξορκίζουν» τα σενάρια περί «φούσκας», εξηγώντας ότι η αγορά ακόμα δεν έχει φτάσει τα υψηλά όριά της και επισημαίνουν ότι η έκρηξη των τιμών ακολουθεί τη φυσιολογική επαναφορά τους σε προ Μνημονίων επίπεδα. Επιχειρήματα που υποστηρίζονται από τα ιστορικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, όμως γεγονός παραμένει ότι οι μέσες τιμές ακινήτων «τρέχουν» μακριά από τις δυνατότητες του μέσου Ελληνα εργαζομένου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, το 2023 ο μέσος μισθός ήταν 1.251 ευρώ. Παράλληλα, για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο 20ετίας, ενός μέσου ακινήτου αξίας 150.000 ευρώ, η μέση προσφερόμενη δόση ήταν 950 ευρώ. Οπότε, αν και η ελληνική αγορά ακινήτων αναμφίβολα βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη, εύλογο είναι το ερώτημα «σε ποιους αγοραστές απευθύνεται;».

Ερευνα

Νέα στοιχεία έρχονται από την έρευνα του Παρατηρητηρίου Αγοράς Κατοικιών GREEN Estate (TOPO GES IKE), που είναι επικεντρωμένη στη συμπεριφορά της αγοράς όσον αφορά στις αγοραπωλησίες κατοικιών στην Αττική και τις Κυκλάδες. Συγκρίνοντας τα πρώτα εννεάμηνα (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) των ετών 2021, 2022 και 2023, στο σύνολο των στοιχείων της έρευνας, βλέπουμε ότι 1.000,1 ευρώ ήταν η μέση αξία ακινήτου το 2021 σε Αττική και Κυκλάδες. Το 2023, η μέση αξία σκαρφάλωσε στα 1.296,5 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση τιμών της τάξης του 29,64% μέσα σε μόλις δύο έτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, επανέρχεται η ανοδική τάση στην αγορά κατοικιών στην Αττική με μεγάλο «νικητή» τα νότια προάστια όπου η αύξηση είναι πολύ μεγάλη. Πέρα όμως από τα προβεβλημένα νότια προάστια, τα στοιχεία δείχνουν ότι επανέρχονται σε άνοδο και οι περιοχές που είχαν φρενάρει το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή η Ανατολική Αττική, τα προάστια του Πειραιά, τα βόρεια και δυτικά προάστια. Παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις αγοραπωλησίες και ακολουθούν τις περιοχές που μέχρι τώρα οδηγούσαν την κούρσα, όπως το κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά.

Golden Visa

Στα συμπεράσματα της έρευνας επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι η αλλαγή της πολιτικής για την Golden Visa έπαιξε το ρόλο της στη διαμόρφωση της αγοράς στις περιοχές αυτές. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρη και η αύξηση της δηλωμένης αξίας των ακινήτων, που ξεπερνά κατά πολύ τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαιτέρως στις περιοχές όπου παρέμεινε το ποσό των 250.000 ευρώ στην Golden Visa.