ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Γιατί δεν θα δοθεί φέτος - Πότε θα δουν χρήματα οι δικαιούχοι

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Γιατί δεν θα δοθεί φέτος - Πότε θα δουν χρήματα οι δικαιούχοι

Για δύο λόγους αποφασίστηκε να μην δοθεί το έκτακτο επίδομα Πάσχα στους δικαιούχους 

Ξεκάθαρος ότι δεν θα δοθεί έκτακτο επίδομα Πάσχα στους ευάλωτους συμπολίτες μας ήταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ότι «έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό και πρέπει να είμαστε σίγουροι για το πώς θα υλοποιηθεί».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μπορεί κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο να έψαχναν τα κονδύλια πάνω από 250 εκατ. ευρώ για να δοθεί το έκτακτο επίδομα Πάσχα στους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες, όμως δεν υπήρχαν περιθώρια για να δοθούν νέες παροχές.

Σύμφωνα μάλιστα με το OPEN οι λόγοι που δεν θα δοθεί τελικά το έκτακτο επίδομα Πάσχα στους δικαιούχους είναι δύο:

Η ανάπτυξη του 2023 που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ήταν βασικός παράγοντας. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη 2% για τη ελληνική οικονομία αποτελεί νούμερο κάτω από τον πήχη του προϋπολογισμού, μιας και η εκτίμηση ήταν 2,4%.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε εξαγγελίες και έχει δεσμεύσει δημοσιονομικό χώρο για έκτακτες δαπάνες ύψους 200 εκατ. ευρώ. Δαπάνες που δεν είχαν υπολογιστεί τον Νοέμβριο όταν και κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του έτους.

Αυτές οι έκτακτες δαπάνες αφορούν την έκτακτη ενίσχυση επιδόματος γέννησης, αναδρομικά από το 2023, για 75.000 οικογένειες και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες. Μέτρο που κλείδωσε τώρα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και η προκαταβολή 50% θα δοθεί έως τις 5 Απριλίου.

Έτσι όσοι περίμεναν χρήματα το Πάσχα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς δεν αποκλείεται εκεί ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε νέες εξαγγελίες. Μάλιστα, οι όποιες παροχές είναι πιθανό να δοθούν στους δικαιούχους τα Χριστούγεννα.