ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Αναδροµικά έως 600 ευρώ από τον Ιανουάριο για εκκρεμείς επικουρικές - Οι δικαιούχοι

efka

Περισσότεροι από 30.000 ασφαλισµένοι ∆ηµοσίου, ∆ΕΚΟ και τραπεζών αναµένεται να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Απογευματινής, μέχρι το τέλος Μαρτίου ο ΕΦΚΑ θα ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν εκ νέου αίτηση λήψης επικουρικής σύνταξης με ελάχιστη προϋπόθεση τη 15ετία ασφάλισης.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά συντάξεις από την 1/1/2024, με ποσά που φτάνουν έως και 600 ευρώ για το τετράμηνο.

Νέα αίτηση


Με αυτό τον τρόπο, χιλιάδες ασφαλισµένοι θα πάρουν πλήρη επικουρική σύνταξη µε τα απαιτούµενα πλέον 15 χρόνια, ενώ µε το προηγούµενο καθεστώς θα έπρεπε να συµπληρώσουν 25 ή 35 έτη, µε την εξαγορά τις περισσότερες φορές πλασµατικών ετών. ∆ιαφορετικά η επικουρική σύνταξη θα ήταν µειωµένη και θα την έπαιρναν µετά τα 67 έτη. Παράλληλα, θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις που πήραν απορριπτική απόφαση λόγω έλλειψης χρονικών προϋποθέσεων. Για παράδειγµα, η έκδοση επικουρικής µε 15ετία ανεξαρτήτως Ταµείων (διαδοχική) διευκολύνει τους αυτοαπασχολούµενους του ΤΣΜΕ∆Ε που µπορούν να θεµελιώσουν δικαίωµα µε 15ετία σε ΤΣΜΕ∆Ε και ∆ηµόσιο ή ΤΣΜΕ∆Ε και ΙΚΑ.

Ποιους αφορά

Κερδισµένοι είναι οι ασφαλισµένοι του ∆ηµοσίου από το πρώην ΤΕΑ∆Υ. Μέχρι πρότινος για την έκδοση επικουρικής απαιτούνταν η θεµελίωσή της µε 25ετία ή 35ετία. Στο ∆ηµόσιο µε 25ετία ο ασφαλισµένος µπορούσε να λάβει την επικουρική του στα 67, ακόµη και αν έλαβε την κύρια σύνταξη στα 55 µε 25ετία και ανήλικο. Για να λάβει την επικουρική του σύνταξη πριν από τα 67 θα έπρεπε ο δηµόσιος υπάλληλος να είχε συµπληρώσει 35ετία.

Επίσης, κερδισµένοι θα είναι οι ασφαλισµένοι στα επικουρικά ταµεία ∆ΕΚΟ και τραπεζών, οι οποίοι µέχρι σήµερα για να λάβουν επικουρική σύνταξη έπρεπε να είχαν συµπληρώσει 25ετία ή 35ετία. Στο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ αν ασφαλισµένος δεν είχε συµπληρώσει 35ετία στην επικουρική ασφάλιση δεν µπορούσε να πάρει σύνταξη, παρά µόνο αν προχωρούσε στην αναγνώριση πλασµατικού χρόνου και µόνο όσον αφορά τη στρατιωτική του θητεία. Επικουρική σύνταξη µε 15ετία θα µπορέσουν να λάβουν ασφαλισµένοι µε διαδοχικούς χρόνους σε δύο ή περισσότερα Ταµεία, όπως ΤΣΜΕ∆Ε + ∆ηµόσιο ή Ταµείο Νοµικών + ∆ηµόσιο, ΙΚΑ + ∆ΕΚΟ.

∆ιπλός υπολογισμός


Με τη νέα ρύθµιση µηδενίζονται οι απορριπτικές αποφάσεις που καθυστερούν την επικουρική σύνταξη. Τα ποσά στις επικουρικές της 15ετίας είναι µικρά. Όσοι βγουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και µετά εφαρµόζονται δύο υπολογισµοί: ο ένας για τα έτη ασφάλισης έως το 2014 και ο άλλος από το 2015 και έπειτα. Ασφαλισµένος έως το 2014 έχει επικουρική που καθορίζεται µε συντελεστή 0,45% ανά έτος και πολλαπλασιάζεται µε τον συντάξιµο µισθό που έχει έως το 2014.