ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Πώς θα αυξηθούν - Οι πέντε παρεμβάσεις

συντάξεις

Τι αλλάζει στις συντάξεις - Όσα πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι 

Πέντε σενάρια για μεγαλύτερα ποσά αυξήσεων στις συντάξεις βρίσκονται στο τραπέζι της υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, σύμφωνα με την Απογευματινή.

Σύμφωνα με στελέχη στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να αυξηθούν οι συντάξεις θα πρέπει να υπερπηδηθούν τα εξής εμπόδια:

  • Οι αναπροσαρμογές είναι κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού (7,75% με πληθωρισμό 9,6% και 3% φέτος με τιμάριθμο στο 3,6%). Από το 2025 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα συνδεθούν με τους μισθούς των εν ενεργεία εργαζομένων για κάθε έτος.
  • Οι κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού αυξήσεις ψαλιδίζονται από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου. Για παράδειγμα, μια σύνταξη 650 ευρώ του 2021, φέτος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου, καθώς ξεπέρασε τα 720 ευρώ. Μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει ρύθμιση για πρόσθετες αυξήσεις 20 - 150 ευρώ το μήνα σε 400.000 συνταξιούχους με κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ για αναπροσαρμογή της ΕΑΣ.
  • Μείωση του ποσοστού αναπηρίας βάσει του οποίου θα μπορούν να λάβουν σύνταξη οι αγρότες. Από το 2025 θα έχουν τη δυνατότητα λήψης σύνταξης αναπηρίας με ποσοστό 50%, αντί για 59%, που ισχύει σήμερα, όπως και στα άλλα Ταμεία.
  • Εξορθολογισμός και ισότητα στο θέμα της απασχόλησης χήρων γυναικών, καθώς σήμερα απαγορεύεται σε χήρες μητέρες να εργαστούν γιατί θα χάσουν το 50% της σύνταξης λόγω θανάτου. Εξετάζεται η δυνατότητα να εργάζονται, πληρώνοντας την εισφορά μόνο του 10%, χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη.
  • Αναλογικότερη εθνική σύνταξη και στους έχοντες πάνω από 20 έτη ασφάλισης.