ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο από… χρυσάφι – Ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ακρίβειας με αύξηση 67%

Ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο σε σαλάτα
Αρχείου AP

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων διαμορφώνεται στο 5,3%, με τις τιμές του ελαιολάδου να είναι κατά 67,2% υψηλότερες σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο

Το ελαιόλαδο είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ακρίβειας καθώς ανατιμήθηκε κατά 67,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι τιμές θα αυξηθούν κι άλλο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανόλη Γιαννούλη «με τις τιμές αυτές, οι καταναλώσεις “υποφέρουν”. Μάλιστα, παρά τις σημερινές τιμές, υπάρχουν παραγωγοί που κρατούν το λάδι τους άκοπο, προσδοκώντας ακόμα μεγαλύτερες τιμές. Από την άλλη, το εμπόριο βλέπει ότι το εμπόρευμα δεν φεύγει. Οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται».

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 3,2%, από 2,9% που ήταν τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την εικόνα ανόδου του πληθωρισμού που έδειξαν και τα στατιστικά της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε στην Ελλάδα στο 3,4% τον Μάρτιο, από 3,1% που ήταν τον Φεβρουάριο.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων διαμορφώνεται στο 5,3%, με τις τιμές του ελαιολάδου να είναι κατά 67,2% υψηλότερες σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο, τα φρούτα να είναι 12,7% ακριβότερα και την κατηγορία μεταλλικό νερό/αναψυκτικά/χυμοί φρούτων να παρουσιάζει ανατιμήσεις 11,4%.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Μαρτίου 2024 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2023 προέκυψε αύξηση 3,2% έναντι αύξησης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε άνω από 50% στην ΕΕ σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022). Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%).

Η κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022). Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές ήταν 47% υψηλότερες (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022).

Σχετικές ειδήσεις