ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γίνεται η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2024 και πώς θα εκτυπώσετε τα εκκαθαριστικά

enfia

ΕΝΦΙΑ: Βήμα προς βήμα η εκτύπωση του φετινού εκκαθαριστικού

Η πρώτη δόση, από τις 11, του ΕΝΦΙΑ καταβάλεται από τους περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων στις 30 Απριλίου.

Ο φόρος μπορεί να πληρωθεί και εφάπαξ χωρίς όμως έκπτωση.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δουν το ποσό της εκκαθάρισης για τον εφετινό ΕΝΦΙΑ είναι απλή και γρήγορη και έχει ως εξής:

  • Το πρώτο βήμα είναι να πληκτρολογήσετε www.aade.gr για να μπείτε στη σελίδα της ΑΑΔΕ. Στη συνέχεια βρίσκετε το «MyΑΑDE» και την επιλογή «Εφαρμογές».
  • Το επόμενο βήμα είναι κάνετε κλικ στην επιλογή με τίτλο «Δημοφιλείς Εφαρμογές» και αμέσως μετά να πατήσετε εκεί που γράφει «ΔΗΛΩΣΗ Ε9/ΕΝΦΙΑ». Αμέσως μετά θα βρεθείτε στην επόμενη ηλεκτρονική σελίδα όπου έχει τίτλο «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνετε κλικ πάνω στην επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
  • Στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε το «όνομα χρήστη» και τον κωδικό πρόσβασης που είναι οι ίδιοι κωδικοί που χρησιμοποιείτε για την συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσής σας.
  • Μετά θα πατήσετε «ΣΥΝΔΕΣΗ» και αμέσως μετά εφόσον τα στοιχεία του είναι σωστά θα βρεθείτε στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου όπου κάτω χαμηλά θα πρέπει να πατήσετε την επιλογή «Είσοδος».
  • Στη σελίδα που θα βρεθείτε, αριστερά αναγράφεται «Έτος», «Στοιχεία υπόχρεου», «Διαθέσιμες ενέργειες», «Εκτυπώσεις». Το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι ότι εκεί που αναγράφει «Ετος» εμφανίζει την επιλογή «2025».
  • Για να μπορέσετε να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του τρέχοντος έτους θα πρέπει να κάνει κλικ σε αυτή την επιλογή και να βάλετε ως έτος το 2024. Αμέσως μετά θα διαπιστώσετε ότι στο πεδίο «Εκτυπώσεις» εμφανίζεται η επιλογή «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2024» και σε παρένθεση αναγράφει «αρχείο pdf».
  • Σε αυτή την επιλογή πρέπει να κάνετε κλικ για να εμφανιστεί το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2024. Μόλις κατέβει στον υπολογιστή σας το αρχείο με το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και το ανοίξετε, θα πρέπει πάνω δεξιά να αναγράφει «ΕΝΦΙΑ 2024».
  • Εφόσον δεν έχετε καμία αλλαγή στην περιουσιακή σας κατάσταση θα πρέπει το ποσό του φόρου που αναγράφεται να είναι το ίδιο ή και χαμηλότερο με το περυσινό, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου αναφέρει το σημείωμα την 30η Απριλίου 2024.
  • Πάνω από την ημερομηνία αυτή υπάρχει η ταυτότητα πληρωμής βάσει της οποίας θα εξοφληθεί ο φόρος είτε απευθείας στο γκισέ της τράπεζας είτε μέσω e-banking. Αν κάποιος δεν θέλει να πληρώσει το ποσό εφάπαξ μπορεί να το πράξει σε 11 άτοκες μηνιαίες δόσεις όπου το «δοσολόγιο» και οι ημερομηνίες πληρωμές εμφανίζονται κάτω δεξιά στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν το σύνολο του νέου ΕΝΦΙΑ και σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση, με το επιτόκιο όμως να διαμορφώνεται σε 5,87% ετησίως.

Με βάση τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, 6.167.304 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν 2,286 δισ. ευρώ, ενώ αυτοί που θα δουν μείωση του φόρου καθώς έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές, είναι 215.171 φορολογούμενοι με 298.210 εμπράγματα δικαιώματα, ενώ αρχικά στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για περίπου 1.000.000.

Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό δεν θα έχουν καμία έκπτωση, ενώ όσοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο σε 11 άτοκες μηνιαίες δόσεις και επιθυμούν περισσότερες δόσεις μπορούν μέσω της πάγιας ρύθμισης σε έως 24 δόσεις. Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις: Το ποσό του ΕΝΦΙΑ να είναι πάνω από 300 ευρώ και η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ. Όμως οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης δεν είναι άτοκες. Στην περίπτωση των 12 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται σε 4,37%, και για 24 δόσεις σε 5,87%, ενώ αν μείνει μία δόση απλήρωτη τότε αυτή προσαυξάνεται κατά 15%.

Από την άλλη μπορεί κάποιος να χρεώσει ολόκληρο το ποσό στην πιστωτική του κάρτα και μέσω του προγράμματος 12 άτοκων δόσεων που έχουν οι περισσότερες τράπεζες να εξοφλήσει το ποσό όχι σε 11 αλλά σε 12 δόσεις. Ωστόσο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιμελής στην αποπληρωμή των δόσεων γιατί αν κάποιος καθυστερήσει να εξοφλήσει μία δόση στην τράπεζα θα επιβαρυνθεί με τόκους που σε ετήσια βάσει φθάνουν το 14% – 16%.