ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών - Ποιοι απαλλάσσονται και ποιοι έχουν έκπτωση

ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών - Ποιοι απαλλάσσονται και ποιοι έχουν έκπτωση

Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

«Αν δείτε κάποια διαφοροποίηση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με την περσινή δήλωση, πάει να πει ότι εκεί έχει δημιουργηθεί κάποιο λάθος», είπε στο ΕΡΤNEWS ο φοροτεχνικός Χρήστος Κρίγκας. Ως γνωστόν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναρτώνται στο myaade από το βράδυ της Κυριακής.

Ο κ. Κρίγκας είπε ότι «συνήθως αναμένουμε τα ίδια ποσά, αν δεν έχει γίνει κάποια τροποποίηση εντός του 2023. Δηλαδή αν δεν αγόρασε κάτι ο φορολογούμενος, αν δεν πούλησε κάτι, αν δεν έγινε κάποια γονική παροχή στα παιδιά ή οτιδήποτε άλλο, αν δεν αποκτήσαμε κάποιο ακίνητο ή μεταβολή ενός ακινήτου γιατί μπορεί να άλλαξε το έτος κατασκευής, ή κάτι να έχουμε προσθέσει το ακίνητο, ίσως να έχουμε τακτοποιήσει κάποια τετραγωνικά, γιατί όλα αυτά επηρεάζουν την αξία του ακινήτου».

Πρόσθεσε σχετικά με τα ασφαλισμένα ακίνητα για φυσικές καταστροφές ότι «ενδιαφέρον φέτος είναι ότι περιμέναμε μια μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 10% λόγω της ασφάλισης του ακινήτου. Είναι σημαντικό τα ακίνητα να είναι ασφαλισμένα και βέβαια χρειάζεται να είναι ασφαλισμένα και από τις τρεις αιτίες.

Και πάρα πολλοί φορολογούμενοι μας ρώταγαν πως είναι δυνατόν ένα ακίνητο το οποίο έχω στον 4ο ή 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας να είναι ασφαλισμένο από πλημμύρα, αλλά ο νόμος προβλέπει ότι θέλει και τις τρεις αιτίες από τέτοιου είδους καταστροφές ώστε να υπάρχει η μείωση του 10%».

Σε 11 δόσεις

Συνέχισε λέγοντας ότι «εφέτος οι δόσεις είναι 11 και η πρώτη πρέπει να πληρωθεί στις 30 Απριλίου ενώ η τελευταία στις 28/2/25. Από του χρόνου οι δόσεις θα είναι 12.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 50% γίνεται με την προϋπόθεση το εισόδημα να είναι μέχρι 9.000 ευρώ και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά.

Επίσης: η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 85.000 για τον άγαμο, 150.000 για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ υπάρχει όταν οι οικογένειες είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Από μέσα του 2023 και για όλο το 2024 θα ενημερώνεται σιγά σιγά αυτόματα και το Ε9 γιατί πλέον όλες οι δηλώσεις κατατίθενται στο Myproperty.

Αυτό απαλλάσσει το φορολογούμενο από μια γραφειοκρατική διαδικασία. Αφού θα γίνεται η δήλωση του ακινήτου, θα πηγαίνει κατευθείαν στο Ε9, άρα εκεί θα μειώνονται και τα λάθη τα οποία παρατηρούνται».