ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Στοπ στο ξέφρενο ράλι των τιμών «βλέπει» για φέτος η αγορά

Ελαιόλαδο: Στοπ στο ξέφρενο ράλι των τιμών «βλέπει» για φέτος η αγορά

 «Είναι ήδη πανάκριβο» λέει το ΙΝΚΑ για τις τιμές του ελαιολάδου

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν ακόμα οι τιμές στο ελαιόλαδο. Ωστόσο το «καυτό» ερώτημα για το πώς θα κινηθεί η φετινή παραγωγή δεν έχει ακόμα απαντηθεί όπως και στο πού θα διαμορφωθεί η τιμή πώλησής του τη νέα σεζόν.

Παραγωγοί αναφέρουν ότι φέτος η ανθοφορία σε Μεσσήνη και Κρήτη είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι ωστόσο κλιματικά φαινόμενα όπως η σκόνη, οι δυνατοί άνεμοι αλλά και η ανομβρία παραμένουν απειλητικά για την καρπόδεση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών η εικόνα για την παραγωγική διαδικασία αναμένεται να είναι ξεκάθαρη προς τα τέλη Μαΐου.

Ο Σταύρος Νικολόπουλος, έμπορος και τυποποιητής λαδιού,το πρωί της Πέμπτης (18/4) μιλώντας στο Action24, ανέφερε πως η τιμή στον παραγωγό έχει πέσει στα 9 ευρώ αλλά μετά την πρόσθεση των εξόδων μεταποίησης, του ΦΠΑ 13% και του κέρδους για τα σούπερ μάρκετ, η λιανική τιμή στα ράφια κυμαίνεται γύρω στα 14-15 ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου τυποποιητών ελαιουργών Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης υπάρχει αρνητική εξέλιξη για την κατανάλωση, κυρίως για τη διεθνή αγορά. «Έχουμε ακυρώσεις παραγγελιών και συνεχώς προσπαθούμε να πείσουμε τους αγοραστές να προσθέσουν ελαιόλαδο στη γκάμα τους καθώς λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού με τα σπορέλαιο υπάρχει μείωση στην κατανάλωση. Με το ψήφισμα της ΕΕ που επέτρεψε τη μίξη των λαδιών δημιουργείται σύγχυση στους καταναλωτές και πρόβλημα στη διακίνηση και πώληση ελαιολάδων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανατροπή για ζήτηση και τιμή

Αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών, ο κ. Ανδρεαδάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει υποχώρηση στην κατανάλωση και μείωση στις τιμές καθώς δεν υπάρχει ζήτηση ενώ τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει ελάχιστες πράξεις εξαγωγής του προϊόντος σε Ιταλία και Ισπανία και μόνο στην τυποποίηση. Μάλιστα η Ισπανία όπως είπε έχει ανακοινώσει τιμές κάτω από 8 ευρώ το λίτρο, γύρω στα 7,80. Ο κ. Ανδρεαδάκης κατέληξε λέγοντας πως η Ισπανία καθορίζει τις τιμές.

Αισχροκέρδεια καταγγέλλει το ΙΝΚΑ

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης σε δηλώσεις του τονίζει ότι ο παραγωγός πουλάει κιλό με τον καταναλωτή να αγοράζει λίτρο που σημαίνει διαφορά 80 γραμμαρίων. Άρα η τιμή του λίτρου αυτήν τη στιγμή έχει πάει στα 16,10 ευρώ και στο σούπερ μάρκετ για τα εμφιαλωμένα ελαιόλαδα.

Ο κ. Λεχουρίτης σημείωσε παράλληλα πως «το λάδι δεν είναι είδος πολυτελείας», υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν κάποιοι που αισχροκέρδισαν σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών γιατί η αγορά ελαιόλαδου πέρσι από τους παραγωγούς ήταν στα 5 ευρώ. Εκτίμησε δε ότι και φέτος η παραγωγή θα είναι περιορισμένη.

Δείτε το βίντεο του Action24:

Σχετικές ειδήσεις