ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή με τις φορολογικές δηλώσεις – Μέχρι πότε θα δοθεί παράταση

Ανατροπή με τις φορολογικές δηλώσεις – Μέχρι πότε θα δοθεί παράταση

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών σύντομα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Για το θέμα της παράτασης επεσήμανε: «Θα βγει προσεχώς το χρονοδιάγραμμα, ενώ δεν θα είναι η 30η Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία». Η καθυστέρηση, όπως είπε οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτα έπρεπε να ψηφιστεί ο νόμος που επιτρέπει σε πάνω από 1 εκατ. πολίτες, συνταξιούχους και μισθωτούς να δουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές δηλώσεις.

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Σημειώνεται πως η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προθεσμίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα ειδοποιηθεί με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους. Επίσης, στις δηλώσεις θα είναι συμπληρωμένα ποσά που αφορούν: τόκους τραπεζικών καταθέσεων φόροι από τόκους στοιχεία για οχήματα & κατοικίες δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων αποπληρωμή δανείων & καρτών δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση, η βεβαίωση του φόρου είναι χωριστή για τον καθένα. Δηλαδή εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου. Το μέτρο θα είναι δοκιμαστικό φέτος καθώς από το 2025 οι δηλώσεις θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες.

Σε οκτώ δόσεις η πληρωμή

Όπως έχει γίνει γνωστό, η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει θα γίνει σε οχτώ δόσεις (1η δόση έως 31 Ιουλίου 2024, 8η δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2025), ενώ η εφάπαξ εξόφληση θα έχει έκπτωση 3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η έκπτωση θα ισχύει ακόμη και αν δοθεί παράταση. Πάντως, δεν αποκλείεται -ανάλογα με το πώς θα προχωρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, να έχουμε -όπως και τις προηγούμενες χρονιές- παράταση στην προθεσμία της 30ης Ιουνίου (πιθανότατα κατά έναν μήνα).

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μετατεθεί μεν η πληρωμή για το τέλος Αυγούστου, αλλά όσοι επιλέξουν τις δόσεις και όχι την εφάπαξ πληρωμή, θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις.