Συντάξεις χηρείας: Έρχεται κούρεμα 50% μετά την τριετία στον ιδιωτικό τομέα - Τι και πότε αλλάζει

Τα σενάρια για τις συντάξεις χηρείας 
Συντάξεις χηρείας
Τα σενάρια για τις συντάξεις χηρείας
1'

Γρίφος παραμένει η μείωση των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα εφαρμόσει την περικοπή των συγκεκριμένων συντάξεων.

Σύμφωνα με τα Νέα, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία - σύμφωνα με τον νόμο - θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου στο 35%).

Η συγκεκριμένη περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται, όπως αναφέρουν Τα Νέα, για μια διάταξη που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία φοβούμενη το πολιτικό κόστος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα τη φέρει. Πάντως, νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά, θα κληθεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.

Στην πράξη, οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου που λαμβάνει ο χήρος ή η χήρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή