ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Γαλλικό πακέτο μέτρων κατά της κρίσης χρέους

FT: Γαλλικό πακέτο μέτρων κατά της κρίσης χρέους

Συνολικό πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη πρόκειται να προτείνει η Γαλλία εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Μεταξύ των μέτρων που θα προτείνει το Παρίσι στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι περιλαμβάνονται η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η ανακεφαλαιοποίησή τους απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα λειτουργεί από τον επόμενο μήνα με κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ, καθώς και αναπτυξιακά μέτρα που θα συνοδεύουν το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει κάνει σαφές ότι θεωρεί πρώτη προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας για επείγουσες κινήσεις αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Η Γερμανία, ωστόσο, είναι αντίθετη στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αξιωματούχοι στο Βερολίνο προσπαθούν να υποβαθμίσουν κάθε έννοια του επείγοντος πριν από τη σύνοδο κορυφής, θεωρώντας ότι τα διαθέσιμα εργαλεία είναι επαρκή.

Σύμφωνα με το Παρίσι, η ανάγκη για μια τέτοια κίνηση φάνηκε και από την αρνητική αντίδραση των αγορών στο πακέτο των 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.