ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ.Βεστερβέλε: Το ελληνικό αποτέλεσμα είναι ψήφος για την Ευρώπη

Γ.Βεστερβέλε: Το ελληνικό αποτέλεσμα είναι ψήφος για την Ευρώπη

«Ανακουφισμένος» δήλωσε ότι είναι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αλλά απέκλεισε οποιαδήποτε κάμψη των διεθνών απαιτήσεων στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

«Είμαι πολύ ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Είναι μια ψήφος για την Ευρώπη», δήλωσε ο Βεστερβέλε προς τους δημοσιογράφους.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να σχηματισθεί γρήγορα μια κυβέρνηση ικανή να δράσει (...) δεν είναι μόνον η δημοσιονομική πειθαρχία, είναι και η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε.

«Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι ότι δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις, αφού αυτό που οδήγησε σε μια συμφωνία τώρα θα εφαρμοστεί», δήλωσε ο Βεστερβέλε προσθέτοντας ότι δεν μπορεί «να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή» σε αυτό που έχει εγκριθεί.

Ο υπουργός απέρριψε εξάλλου και πάλι κάθε ιδέα μιας ενοποίησης των χρεών στους κόλπους τους ευρωζώνης μέσω του μηχανισμού των ευρωομολόγων.

Αναγνωρίζοντας ότι η διεθνής πίεση που έχει στόχο να κάνει τη Γερμανία να υποχωρήσει στο θέμα αυτό είναι ισχυρή, ο Βεστερβέλε επέμεινε: "Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό".

Χθες το βράδυ, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει τις απαραίτητες προθεσμίες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Σήμερα το πρωί δεν επανέλαβε τη δήλωση αυτή, η οποία είχε προκαλέσει αναταραχή στον γερμανικό πολιτικό κόσμο, αλλά δήλωσε: «Χάσαμε πολλές εβδομάδες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό είναι ένα γεγονός».