ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Μειωμένος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας

ΗΠΑ: Μειωμένος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας

Επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα η μείωση των καταναλωτικών δαπανών και της εξαγωγικής δυναμικής, που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις, επιδείνωσαν την οικονομική εικόνα του τριμήνου.

Το αμερικανικό ΑΕΠ σε δωδεκάμηνη βάση στο τέλος του πρώτου τριμήνου αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9%, ανέφερε σήμερα το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου, όπως πρόβλεψε πλειάδα αμερικανών οικονομολόγων.

Το αντίστοιχο ποσοστό για το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2011 ήταν 3%. Φέτος το α' τρίμηνο τα αποθεματικά των εταιρειών λογισμικού και εφοδιασμού σημείωσαν κάμψη, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου.

Από τη σκοπιά των εισοδημάτων σημειώθηκε αύξηση 3,1% το πρώτο φετινό τρίμηνο, ύστερα από το 2,6% του δ' τριμήνου του 2011, ανακοίνωσε οριστικά σήμερα η ίδια πηγή (αυτές οι εκτιμήσεις είχαν δημοσιοποιηθεί πρώτη φορά στα τέλη του Μαΐου).

Πρόσθεσε ότι, η καταναλωτική δαπάνη, που σε ποσοστό 70% διαμορφώνει την τάση στην οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ, το α' φετινό τρίμηνο ήταν αυξημένη 2,5%, έναντι 2,7% το προηγούμενο τρίμηνο, μάλιστα με τάση συρρίκνωσής της το λήγον τρίμηνο.