ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράιχενμπαχ: Να συνεχιστεί η διαχείριση του εργασιακού κόστους

Ράιχενμπαχ: Να συνεχιστεί η διαχείριση του εργασιακού κόστους

Να συνεχιστεί η «διαχείριση» του εργασιακού κόστους για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, ζήτησε ο Χορστ Ράιχενμπαχ, μιλώντας σε συνέδριο για τις εξαγωγές.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης τόνισε ότι το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας έχει ήδη γίνει και σε αυτό έχει συνεισφέρει σημαντικά η διαχείριση του εργασιακού κόστους, η οποία - όπως είπε, «πρέπει να συνεχιστεί για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια».

Επίσης, εκτίμησε ότι η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών είναι πολύ μεγάλη. «Η χώρα είναι σε γόνιμη γεωγραφική θέση, με πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες και στελεχιακό δυναμικό με πολλά προσόντα. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθούν οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές», ανέφερε ο κ. Ράιχενμπαχ.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι υπάρχει χάρτα στόχευσης με συστάσεις για τις ελληνικές αρχές. Ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει προτείνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τα σημεία στα οποία εστιάζουν είναι τα εξής:

- Να εδραιωθεί μία εθνική στρατηγική διευκόλυνσης των εξαγωγών, ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη σε όλα τα επίπεδα.

- Να απλοποιηθούν δραστικά οι διάφορες διαδικαστικές δραστηριότητες (αδειοδοτήσεις κλπ).

Σχετικά με τα τελωνεία σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση γραφειοκρατίας κατά 50% και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δύσκολες καταστάσεις για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ότι είναι επείγον να γίνουν νέες κινήσεις. Φυσικά υπάρχουν ήδη έτοιμες κάποιες πλατφόρμες και με την άρση των υπολοίπων εμποδίων και θεωρούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να στοχεύσουμε σε υψηλό ρυθμό εξαγωγών», τόνισε ο κ. Ράιχενμπαχ.