ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με διακοπή δημοσίευσης στοιχείων για την Ιταλία απειλεί η Ιstat

Με διακοπή δημοσίευσης στοιχείων για την Ιταλία απειλεί η Ιstat

Με διακοπή της δημοσίευσης στοιχείων για την ιταλική οικονομία απειλεί η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat, εάν η κυβέρνηση δεν της παράσχει περισσότερους πόρους

δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας Enrico Giovannini σε συνέντευξή του με την La Repubblica.

«Από τον επόμενο Ιανουάριο δεν θα δίνουμε στη δημοσιότητα περισσότερα στατιστικά στοιχεία, αλλά θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους μισθούς και το ενοίκιο», φέρεται να δήλωσε ο Giovannini. Εξέφρασε την αντίθεσή του για τις πρόσφατες περικοπές στη χρηματοδότηση της Istat, η οποία έχει δρομολογηθεί να συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 10% το 2013 σε σχέση με το 2011, και είναι μόλις στο μισό επίπεδο από αυτά που δίνονται στη γαλλική ανταγωνιστική της.

Ο Giovannini τόνισε πως εάν σταματήσει να δημοσιεύει στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση στην Ιταλία, η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να δεχθεί πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δε νομίζω πως η κυβέρνηση και η Βουλή θα θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος πως θα δοθούν περισσότεροι πόροι για την Istat από τον προϋπολογισμό του φθινοπώρου.

Περίπου το 70% των στατιστικών ανακοινώσεων της Istat έχουν να κάνουν με υποχρεώσεις της προς την ΕΕ, δήλωσε ο Giovannini.