ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διώξεις για το «τζογάρισμα» στον επιχειρούμενο «γάμο» Εθνικής - Alpha

Διώξεις για το «τζογάρισμα» στον επιχειρούμενο «γάμο»  Εθνικής - Alpha

Ποινικά υπόλογοι βρίσκονται πλέον οι εκπρόσωποι του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου «Morgan Stanley» για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια της επιχειρούμενης συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank τον Ιανουάριο του 2011.

Οι διώξεις για τα αδικήματα της «προνομιακής πληροφόρησης» και «ανακριβούς δήλωσης στο Χρηματιστήριο» ασκήθηκαν κατόπιν σχετικής παραγγελίας του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου ο οποίος διενήργησε πολύμηνη έρευνα.

H έρευνα ξεκίνησε μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία αναφέρονταν σε πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια μετά τη διαρροή των εμπιστευτικών συζητήσεων κυρίως κατά το χρονικό διάστημα από 18 έως 21 Φεβρουαρίου όπου -σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα- υπήρξε αύξηση της τιμής των μετοχών της Alpha Bank κατά 33% και της Εθνικής κατά 18%.

Κομβικό σημείο της εισαγγελικής δίωξης είναι πως η Morgan Stanley, σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, αύξησε τη θέση της αγοράζοντας μετοχές της Alpha Bank από 4, 97% σε 5, 10% το επίμαχο διάστημα, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι οφείλεται σε εσωτερική-προνομιακή πληροφόρηση.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστούν αυτοί εκ μέρους των οποίων αγόραζε τις μετοχές ο εν λόγω οίκος.