ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Άμεση κατάργηση του αφορολόγητου

ΔΝΤ: Άμεση κατάργηση του αφορολόγητου

Με «εκρηκτικές» προτάσεις επιστρέφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

Το Ταμείο προτείνει την αντικατάσταση του ορίου με έκπτωση από τον τελικό φόρο κατά ανώτατο όριο 2.160 ευρώ, τέσσερα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των διάφορων εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και κατάργηση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους προτείνει το ΔΝΤ στην κυβέρνηση.

Επίσης στην πολυσέλιδη έκθεση προτείνει φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των εισοδημάτων. Η έκθεση άλλωστε του τεχνικού κλιμακίου θα αποτελέσει και τη βάση για την διαμόρφωση του νέου φορολογικού συστήματος, η κατάρτιση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» η πρόταση του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση, προβλέπει:

Μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε τρία ή τέσσερα.

Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και αντικατάστασή του με έκπτωση από τον τελικό φόρο μέχρι και 2.160 ευρώ με δικαιολογητικά.

Κατάργηση φοροαπαλλαγών με άμεσο όφελος 700 εκατ. ευρώ.

Κατάργηση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κίνητρο για την συλλογή περισσότερων αποδείξεων εφόσον συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες από τους φορολογούμενους, ενώ οι εφοριακοί είναι δύσκολο να διασταυρώσουν τα στοιχεία αυτών.

Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για δαπάνες επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων ως σταθερό ποσοστό επί τους εισοδήματος από μισθώματα.

Αύξηση των ανώτατων ορίων εισφορών στο ΙΚΑ για να διερευνηθεί η βάση και η μείωση των συντελεστών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Αύξηση αυτοτελούς φορολόγησης ομολόγων και τόκων καταθέσεων από το 10% στο 20%.

Επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα και κατάργηση συμψηφισμού του φόρου επί των μερισμάτων.

Ένταξη αυτοαπασχολούμενων στο ΙΚΑ και αναμόρφωση της λειτουργίας στο ΙΚΑ ώστε αν χρηματοδοτείται απευθείας από φόρους.

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ΕΚΤ

Στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση του ΔΝΤ

Έρχονται αλλαγές σε τεκμήρια, αποδείξεις, φοροαπαλλαγές

Ρoή Ειδήσεων