ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόδοση του ΦΠΑ σε real time -σύνδεση ταμειακών με TAXISnet

Απόδοση του ΦΠΑ σε real time -σύνδεση ταμειακών με TAXISnet

Απόδοση του ΦΠΑ σε real time και ταμειακές μηχανές συνδεδεμένες στο TAXIS.

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σε πραγματικό χρόνο τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και την απόδοση του ΦΠΑ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφούν οι δύο σχετικές υπουργικές αποφάσεις από τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία». Οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές στις νέες τεχνικές προδιαγραφές του Taxisnet, προκειμένου να είναι δυνατή η αποστολή όλων των δεδομένων στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ.

On line

Πρόσφατα οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Taxisnet, γνωμοδοτώντας πως οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου είναι επαρκείς. Όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μόλις ολοκληρωθεί το έργο, θα μπει «φρένο» στην έκδοση πλαστών τιμολογίων και θα καταπολεμηθεί η φορο-αποφυγή και η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, καθώς πρόκειται για ένα πολύ πιο αποτελεσματικό «εργαλείο» από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Και αυτό διότι με την έκδοση της απόδειξης από την επιχείρηση, θα ενημερώνεται την ίδια στιγμή (σε πραγματικό χρόνο) και το υπουργείο Οικονομικών για την πράξη αυτή. Ετσι, η εφορία θα μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν υπήρξαν εικονικά τιμολόγια ή αν δεν εκδόθηκαν αποδείξεις