ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ:«Μόνο κριτική και γκρίνια ακούμε από κυβερνητικούς εταίρους»

ΥΠΟΙΚ:«Μόνο κριτική και γκρίνια ακούμε από κυβερνητικούς εταίρους»

«Δεν λαμβάνουμε καμία χείρα βοηθείας, παρά μόνο κριτική και γκρίνια ακούμε», είναι τα λόγια αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών, απευθυνόμενος στην συμπεριφορά των κυβερνητικών εταίρων, ενώ μετέφερε το βαρύτατο κλίμα που επικράτησε στην σημερινή σύσκεψη με την Τρόικα.

Το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε, με τουλάχιστον εμφανή δόση ενόχλησης προς τους κυβερνητικούς εταίρους, ότι «δεν καταλαβαίνω τη γκρίνια και τις διαρροές. Τα μέτρα τους έχουν δοθεί αναλυτικά. Τους προτείναμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, και αρνήθηκαν. Η τρόικα έχει δεχθεί μέτρα 8,5- 9,5 δισ. ευρώ και ενώ ο Στουρνάρας και το επιτελείο του «παλεύουν» για τα υπόλοιπα, δεν βλέπουμε χέρι βοηθείας, παρά μόνον κριτική και γκρίνια».

Κύριος γνώμονας της σημερινής σύσκεψης ήταν να βρεθούν κοινοί τόποι για τα 2 δισ. της τρύπας που απομένουν πλέον για να κλείσει το πακέτο των μέτρων. Η Τρόικα επιμένει και ζητάει να υπάρξουν ακόμα πιο ακραίες και «αιματηρές» περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για να κλείσει το πακέτο, ενώ από το Υπουργείο προσπαθούν να πείσουν την Τρόικα πως οι περικοπές κινούνται πλέον στα όρια τους. Τα 2 από τα 4 δις. που υπολείπονταν μέχρι χθες, βρέθηκαν τελικά από νέες περικοπές σε Υγεία, Άμυνα και ΟΤΑ, φτάνοντας τις …. «πηγές» αυτές στα όρια της ύπαρξης.

Στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών συμμετείχαν και τεχνικά κλιμάκια από πλευράς τρόικας, καθώς αναμενόταν να συζητηθούν και μακροοικονομικά μεγέθη, όπως είναι το ύψος της ύφεσης, η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, αλλά και τα ενδεχόμενα μέτρα για να περιορισθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Μάλιστα, πλέον ο Πρωθυπουργός αναμένεται στο νέο γύρο επαφών που θα έχει στο εξωτερικό να ζητήσει να ασκηθεί πίεση στην Τρόικα …για να ρίξει σε λογικά επίπεδα της απαιτήσεις της.

Διαβάστε επίσης:

Ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις