ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 12,482 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό έλλειμμα

Στα 12,482 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό έλλειμμα

Στα 12,482 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2012, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 1,412 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το οκτάμηνο καταγράφουν σαφή βελτίωση αφού ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 15,214 δισ. ευρώ και για το πρωτογενές έλλειμμα 4,202 δισ. ευρώ.

Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του οκταμήνου του προηγούμενου έτους κατά 6,190 δισ. ευρώ 4,511 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 33,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ενώ τον Αύγουστο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, για πρώτη φορά σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 733 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33,103 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου (35,158 δισ. ευρώ) κατά 2,055 δισ. ευρώ. Παρουσιάζονται ωστόσο αυξημένα κατά 1,6% σε σχέση με το οκτάμηνο του 2011. Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 30,640 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 1,479 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (32,119 δισ. ευρώ).

Το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι παρά την υστέρηση που παρατηρείται στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος, η απόκλιση από τον στόχο έχει περιορισθεί καθώς τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επίσης, υστέρηση παρατηρείται στις εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 713 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης όπως και στις εισπράξεις από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους του οκταμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τις εισπράξεις από φόρους στην περιουσία καθώς και από τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.

Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 2,463 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,039 δισ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους του οκταμήνου κατά 576 εκατ. ευρώ οφείλεται σύμφωνα με το υπουργείο σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία ενώ εκτιμάται ότι σημαντικό μέρος των εσόδων αυτών θα εισπραχθεί τους επόμενους μήνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 45,586 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,786 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (50,372 δισ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή προήλθε τόσο από τον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2,542 δισ. ευρώ, όσο και από τη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έναντι του στόχου κατά 2,244 δισ. ευρώ. Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (2,276 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (232 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (84 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).

Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 11,070 δισ. ευρώ και είναι υψηλότερες του στόχου (11,012 δισ. ευρώ) κατά 58 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Αύγουστο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 5,657 δισ. ευρώ ή 11,0%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών όλες σχεδόν οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 9,3% (ή 3,170 δισ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη περιορισμού των κρατικών δαπανών. Επίσης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά και τον Ιούλιο, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 14,7% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα (τον Ιούλιο -17,4%).