ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hellastat: Αμετάβλητος ο τζίρος για τις 200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Hellastat: Αμετάβλητος ο τζίρος για τις 200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Η Hellastat παρουσιάζει στην έρευνά της τις 200 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα με βάση τον κύκλο εργασιών τους για τη διαχειριστική χρήση 2011.

Από την ανάλυση προκύπτει ότι ο τζίρος συνολικά για τις 200 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις διατηρείται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αλλά οι συνολικές ζημιές αυξάνονται σημαντικά εξαιτίας κυρίως των τραπεζών που διογκώνουν τον αντίστοιχο δείκτη.

Εταιρείες από τον κλάδο ενέργειας, το χρηματοοικονομικό κλάδο και το λιανεμπόριο βρίσκονται για ακόμη μία χρονιά στις πρώτες θέσεις της λίστας με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.

Την πρώτη θέση της λίστας καταλαμβάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, διατηρώντας τη θέση τους σε σχέση με το 2010 και 2009, καταγράφοντας παράλληλα αύξηση στον κύκλο εργασιών τους. Ακολουθεί η Motor Oil, η οποία βελτίωσε τη θέση της (4η το 2010), παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στα κέρδη προ φόρων.

Στις θέσεις 3, 4 και 5 βρίσκονται η ΔΕΗ, ο ΛΑΓΗΕ και η Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα, σημειώνοντας ωστόσο σημαντικές απώλειες στα κέρδη προ φόρων.

Στην πρώτη πεντάδα δεν βρίσκεται πλέον ο ΟΠΑΠ που υποχωρεί από την 3η στην 16η θέση, όμως καταφέρνει και διατηρεί την πρωτιά στις εταιρείες με τα περισσότερα κέρδη, αν και μειώθηκαν κατά 21% σε σχέση με το 2010. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι από τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες, οι 3 παρουσιάζουν ζημιές με την Εθνική να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Δύο πετρελαϊκές εταιρείες, η EKO και η Coral βρίσκονται στις επόμενες θέσεις του πίνακα με 2,163 και 1,975 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών αντίστοιχα, ενώ τη δεκάδα με τους υψηλότερους τζίρους κλείνουν οι ΟΤΕ, Carrefour Μαρινόπουλος και ΔΕΠΑ.

Οι εταιρείες με τα περισσότερα κέρδη

Οι εταιρείες με τα περισσότερα κέρδη είναι η ΟΠΑΠ Α.Ε. (αγγίζοντας τα 702 εκατ. ευρώ), η Τράπεζα Κύπρου και η Cosmote, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο στο συγκεκριμένο δείκτη παρουσιάζουν ο ΑΔΜΗΕ και τα Ελληνικά Καλώδια.

«Οι μεγάλοι χαμένοι» είναι οι τράπεζες, αφού σημειώνουν ζημιές και μάλιστα με σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2010.

Συμπερασματικά, η Hellastat επισημαίνει ότι η κρίση συνεχίζει να επηρεάζει τα οικονομικά μεγέθη των 200 μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι στη λίστα 91 επιχειρήσεις από τις 200 παρουσιάζουν ζημιές (45,5%), ενώ για το 40% περίπου μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους.