ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτάχυνση και διευκόλυνση επενδύσεων

Επιτάχυνση και διευκόλυνση επενδύσεων

Ρυθμίσεις με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών προσέλκυσης και υλοποίησης ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων, περιλαμβάνει νομοσχέδιο που παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τις οποίες παρουσίασε κ. Μηταράκης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Για τις στρατηγικές επενδύσεις προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων για τον χωροταξικό προσδιορισμό, τις χρήσεις γης, τη χωροθέτηση και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, με τη θέσπιση των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων.

- Επίσης για τις στρατηγικές επενδύσεις θα υπάρχει η δυνατότητα "αυτοβεβαίωσης" (self assessment) με υπεύθυνες δηλώσεις αντί αδειοδότησης. Θα μπορεί να γίνεται, ωστόσο, εκ των υστέρων έλεγχος.

- Για επενδύσεις κάτω από 50 εκατ. ευρώ ο επενδυτής θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών μορφών ενίσχυσης (φοροαπαλλαγές, επιδότηση, κ.α.).

- Παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής έως και 100% της επιδότησης με κάλυψη εγγυητικής επιστολής.

- Οι φοροαπαλλαγές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στην έναρξη λειτουργίας της επένδυσης εφόσον υπάρχει κερδοφορία.

- Οι ενδιάμεσοι και τελικοί έλεγχοι των επενδύσεων θα μπορούν να γίνονται (εφόσον το επιλέξει ο επενδυτής) από πιστοποιημένους φορείς του ιδιωτικού τομέα.

- Δημιουργείται η εταιρία "Αττικό Παράκτιο Μέτωπο" που θα αναλάβει την εκπόνηση και υλοποίηση του σχεδίου Ανάπτυξης της περιοχής, μετά από διαβούλευση με τους δημάρχους.

- Απλοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία υδατοδρομίων.