ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωριστό προϋπολογισμό επιθυμούν τα μέλη της ευρωζώνης

Χωριστό προϋπολογισμό επιθυμούν τα μέλη της ευρωζώνης

Η ευρωζώνη πρέπει να διαθέτει δικό της προϋπολογισμό, χωριστό από τον πολυετούς διάρκειας κοινοτικό, αναφέρει το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (18η-19η Οκτωβρίου), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, στην κατοχή του οποίου περιήλθε το κείμενο.

Το Βερολίνο συμφωνεί με την πρόταση αυτή. «Για την περιοχή της ευρωζώνης, ο στόχος που τίθεται είναι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, με χωριστό προϋπολογισμό», αναφέρει το προσχέδιο. «Τούτου λαμβανομένου υπόψη, πρέπει να μελετηθεί η σύσταση μηχανισμών πρόληψης μη βιώσιμων καταστάσεων για τους προϋπολογισμούς, καθώς και μηχανισμών με στόχο τη φορολογική εναρμόνιση» στην περιοχή της ευρωζώνης.

«Θα είναι μηχανισμοί αποκλειστικά για την περιοχή της ευρωζώνης, που δεν θα έχουν σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο», αναφέρει σχετικά στη συνέχεια το προσχέδιο. «Απαιτούνται, τώρα, μεγαλύτερος συντονισμός, σύγκλιση, ενδυνάμωση της ενιαίας οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη».

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι ο θεσμικός βραχίονας που διαθέτει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της. Ως τώρα αντιστοιχεί περίπου στο 1% του ΑΕΠ της 27μελούς Ένωσης. Όμως, κυβερνήσεις κρατών μη-μελών της 17μελούς ευρωζώνης εκφράζουν ήδη την ανησυχία τους, για το ενδεχόμενο ένας χωριστός προϋπολογισμός ευρωζώνης να σημάνει πως χρηματοδοτικοί πόροι προοριζόμενοι αρχικώς για τα κράτη τους καταλήγουν, τελικά, στα πλουσιότερα μέλη της ευρωζώνης, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές στην έδρα της ΕΕ.