ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Πάνω από 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020

Reuters: Πάνω από 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020

Η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει το στόχο μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται την προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ που παρουσιάστηκε στο Euro Working Group.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, εκτός των υπαρχόντων 89, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο αξιωματούχος αυτός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ακόμη: «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως είχε προβλεφθεί. Το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται στο 136% και αυτό κάτω από ένα θετικό σενάριο ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και την ιδιωτικοποίηση».

Εκτός από τις προβλέψεις για το χρέος, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσπαθούν να υπολογίσουν το ποσό που θα χρειαστεί ακόμα η Αθήνα, αν αντί για το 2014 δοθεί χρόνος μέχρι το 2016 προκειμένου να φτάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5%, όπως είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.

Οι αναφορές αξιωματούχων στον ευρωπαϊκό οικονομικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες τοποθετούν το κόστος της επιμήκυνσης μεταξύ 13 και 30 δισ. ευρώ.