ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για την ενίσχυση των εξαγωγών

Μέτρα για την ενίσχυση των εξαγωγών

Τη στρατηγική και τον οδικό χάρτη για τις εξαγωγές και τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης αλλά και τη διευκόλυνση της εξαγωγικής επιχειρηματικότητας παρουσίασε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στις πρωτοβουλίες του υπουργείου περιλαμβάνεται η διευκόλυνση τελωνειακών και προτελωνειακών διαδικασιών (όπως οι ώρες λειτουργίας τελωνείων με πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από το τελωνείο Πειραιά μέσα στο 2013 και θα επεκταθεί σε άλλα υπουργεία και τελωνεία το 2014.

Ωστόσο αν θα είναι 12ωρη ή 24ωρη η λειτουργία των εξαγωγικών τελωνείων είναι θέμα προς συζήτηση). Ακόμη, σχεδιάζεται να γίνεται έλεγχος στην επιχείρηση και όχι στα τελωνεία για μείωση του χρόνου γραφειοκρατίας και για υποθέσεις χαμηλού τελωνειακού κινδύνου να εκτελωνίζουν αυτόματα τα εμπορεύματα μέχρι τέλος του 2013.

Καθιερώνεται από το 2015 η "Υπηρεσία Μιας Στάσης" για τις εξαγωγές, ενώ νωρίτερα και σταδιακά θα προχωρήσει η εξάλειψη των τελών με βάση την εμπειρία της ΕΕ και η ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος υποβολής δικαιολογητικών. Εκτιμάται ότι όλες οι δράσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2014

Ακόμη προωθείται νομοσχέδιο για την ενοποίηση της HELEΧΡΟ με τη ΔΕΘ, η αναδιάρθρωση του ΟΠΕ για να βελτιώσει την βοήθεια του στην αγορά και η δημιουργία ενός Διυπουργικού Συντονιστικού Συμβουλίου Εξωστρέφειας που θα συνεδριάζει κάθε μήνα για να αποφεύγονται αλληλοεπικαλύψεις υπηρεσιών.

Για στοχευμένα φρέσκα φρούτα (ακτινίδια, ροδάκινα) και για τα λευκά τυριά θα απλοποιηθεί η διαδικασία εκτελωνισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Τέλος αναφέρθηκε ότι 3,5 δισ. ευρώ είναι το ύψος των προς πληρωμή οφειλών δημοσίου για ΦΠΑ εντός του 2012 και άλλα τόσα το 2013 με προτεραιότητα στους εξαγωγές, ενώ η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας σε όσα τελωνεία κριθεί σκόπιμο θα εξεταστεί.