ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλύτερη από τις προβλέψεις η εκτέλεση του προϋπολογισμού

Καλύτερη από τις προβλέψεις η εκτέλεση του προϋπολογισμού

Καλύτερη από τις προβλέψεις αποδείχθηκε η εκτέλεση του Προϋπολογισμού για το πρώτο δεκάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ, από 5,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2011 (-80%), ενώ το μήνα Οκτώβριο επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στα 12,3 δισ. ευρώ, από 21,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2011 (-41,7%).

Μάλιστα για το μήνα Οκτώβριο επετεύχθη πλεόνασμα στο ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ύψους 425 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα καθαρά έσοδα, παρουσιάζουν αύξηση κατά 1,4% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011.

Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση κατά 8,5% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011, ενώ το μήνα Οκτώβριο οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό μήνα.

«Η εικόνα αυτή είναι ενθαρρυντική. Δεν δικαιολογεί όμως θριαμβολογίες. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Δημιουργούνται όμως βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος. Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του εθνικού στόχου: Επίτευξη Πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013», δήλωσε με αφορμή τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας.