ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τραπέζι διαπραγμάτευσης με τραπεζίτες η ρύθμιση δανείων

Στο τραπέζι διαπραγμάτευσης με τραπεζίτες  η ρύθμιση δανείων

H πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των δανείων θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα το απόγευμα σε συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Το υπουργειό φέρεται να έχει προχωρήσει στη σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια προσώπων με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ, θα ρυθμίζονται από τις τράπεζες.

Πηγές αναφέρουν ότι θα δίνεται η δυνατότητα της διαμόρφωσης μηνιαίας δόσης στο 30% του διαθέσιμου εισοδήματος, κάτι που αποτελούσε και προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που εξετάζονται είναι ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στις μέχρι τώρα υποχρεώσεις του έναντι των τραπεζών και να αποδεικνύει τη μείωση των εισοδημάτων του κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

Επιπλέον, οι τράπεζες, σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, θα μπορούν να διαμορφώνουν τη δόση στο 30% του εισοδήματος με τη χρονική επιμήκυνση του δανείου. Δεν αποκλείεται δε να ορίζεται και η διάρκεια της χρονικής παράτασης. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης αποσαφηνίζει πως οι τράπεζες δεν θα προχωρούν σε αναπροσαρμογή του επιτοκίου κατά τη διάρκεια της επιμήκυνσης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει και το θέμα των πλειστηριασμών των κατοικιών και προσανατολίζεται σε νέα παράταση για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ύψους έως 200.000 ευρώ.

Εξάλλου, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά και σε αλλαγές του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μία από τις προτάσεις που μελετά είναι να ξεκινά η αποπληρωμή της οφειλής από την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης του δανειολήπτη στη δικαστική διαδικασία ρύθμισης των χρεών του.

Τέλος, στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να εξετασθεί και το θέμα της συμμετοχής των τραπεζών στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και στις δράσεις ενίσχυσης της ρευστότητας που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).