ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Στις 5 Δεκεμβρίου η εκταμίευση της δόσης

Reuters: Στις 5 Δεκεμβρίου η εκταμίευση της δόσης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν τελικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στο Eurogroup της Τρίτης

Το πρακτορείο αναφέρει ότι τα χρήματα θα καταβληθούν στις 5 Δεκεμβρίου και εφόσον η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Aνώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν μία πολιτική στήριξη κατ'αρχήν σε ότι αφορά την αποδέσμευση των 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που θα συνοδεύεται με μια συζήτηση το πώς να μειωθεί το ελληνικό χρέος και πώς θα δοθούν δύο επιπλέον χρόνια για να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς της στόχους.

Μόλις οι υπουργοί δώσουν την πολιτική στήριξη τους, οι προτάσεις για το πώς να μειωθεί το ελληνικό χρέος και η παροχή επιπλέον χρηματοδότησης μπορεί να σταλεί στα εθνικά κοινοβούλια προς έγκριση, ένα βήμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Αυτό θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα, αναφέρει το Reuters, για να ολοκληρώσει κάποιες λίγες προαπαιτούμενες δράσεις που εκκρεμούν.

Οι δανειστές θα ελέγξουν αν οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή στις 28 Νοεμβρίου και υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λάβουν την τελική απόφαση για την καταβολή της επόμενης δόσης στην Αθήνα, στις 3 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψουν αναθεωρημένο μνημόνιο στις 4 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα θα πάρει τα χρήματα στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων που έχει συμφωνηθεί.