ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συμβατός με τις συνθήκες της Ε.Ε.» ο ΕΜΣ

«Συμβατός με τις συνθήκες της Ε.Ε.» ο ΕΜΣ

Το Δικαστήριο της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι συμβατός με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς όπως έκρινε, το δίκαιο της Ένωσης δεν απαγορεύει τη σύναψη και την επικύρωση της Συνθήκης ΕΜΣ από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Το Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή του ιρλανδού βουλευτή της αριστεράς Τόμας Πρίνγκλ, σύμφωνα με την οποία η θέσπιση του ΕΜΣ δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου 2011 (απόφαση 2011/199) για τη θέσπιση του Μηχανισμού και τη σχετική τροποποίηση - προσθήκη στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), ο ιρλανδός βουλευτής υποστήριξε ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας του ότι η τροποποίηση της ΣΛΕΕ με προσφυγή στην απλοποιημένη διαδικασία αναθεώρησης, είναι παράνομη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας αποφάσισε να υποβάλει στο Δικαστήριο της Ε.Ε. ερωτήματα σχετικά με το κύρος της αποφάσεως 2011/199 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη συμβατότητα του ΕΜΣ με το δίκαιο της Ένωσης. Προς άρση, το ταχύτερο δυνατόν, της αβεβαιότητας που απορρέει από τα ερωτήματα αυτά, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ε.Ε. -μετά και από σχετικό αίτημα του ιρλανδικού Δικαστηρίου- αποφάσισε να εξετάσει την υπόθεση σε ολομέλεια, ήτοι από το σύνολο των 27 δικαστών.

Με την απόφασή του που εκδόθηκε σήμερα, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι από την εξέταση δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ικανό να θίξει το κύρος της αποφάσης 2011/199 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επιπροσθέτως, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι οι διατάξεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η γενική αρχή της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας δεν απαγορεύουν τη σύναψη και την επικύρωση της Συνθήκης ΕΜΣ.