ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πρώτες δηλώσεις Παπανδρέου - Μέρκελ στη Σύνοδο

Οι πρώτες δηλώσεις Παπανδρέου - Μέρκελ στη Σύνοδο
«H Ελλάδα απέδειξε ότι έχει τη θέληση και τη δυνατότητα...

«H Ελλάδα απέδειξε ότι έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να διαχειριστεί ορισμένα από τα συστημικά προβλήματα των οικονομιών της Ευρωζώνης. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει συνειδητοποίηση και αισιοδοξία σχετικά με τη θέληση και την ικανότητα να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «η Ευρώπη έχει μεγάλες δυνατότητες να επιλύσει αυτά τα προβλήματα», τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της σημερινής Συνόδου, αλλά και της Συνόδου του Μαρτίου θα είναι «καθοριστικές για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Η γερμανίδα Καγκελάριος κατά την έλευση της στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε: «Θα συζητήσουμε για το πώς θα προετοιμάσουμε αποφάσεις που απαιτούνται ακόμη, ιδίως αναφορικά με τον μόνιμο μηχανισμό κρίσης που θα συμφωνηθεί μέχρι τον Μάρτιο, καθώς και να θέσουμε επί τάπητος τις προτάσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας για πιο αυστηρό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στο Eurogroup».

«Θέλουμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να συγκλίνουμε εντός του Eurogroup, καθώς επίσης και να προσκαλέσουμε άλλες χώρες να συμμετάσχουν».

Στις 19.00 αναμένεται να συζητηθεί η γερμανική πρόταση για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» σε δείπνο στα πλαίσια της Συνόδου παρουσία και του Προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Πηγή: www.newscode.gr