ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφασίζουν σήμερα για την δόση-μαμούθ

Αποφασίζουν σήμερα για την δόση-μαμούθ

Σήμερα αποφασίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πολυσυζητημένη και αναμενόμενη δόση για την Ελλάδα, η οποία αγγίζει τα 49,1 δισ. δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι σήμερα θα είναι η «τελευταία πράξη του δράματος», με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα να παρουσιάζει εναλλακτικά σενάρια, καθώς η τρόικα ζήτησε «εξομάλυνση» της προτεινόμενης κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με αλλαγές στους συντελεστές και στα κλιμάκια, έτσι ώστε να μην αυξάνονται απότομα οι φόροι από ένα κλιμάκιο σε ένα άλλο.

Με την ελληνική πλευρά να έχει τηρήσει το σύνολο των δεσμεύσεών της, καθώς προσέρχεται στις Βρυξέλλες με ολοκληρωμένη την διαδικασία της επαναγοράς αλλά και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο χαρτοφύλακα, οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται πως δεν έχουν άλλους λόγους να καθυστερούν την απόφαση εκταμίευσης.

Tα μηνύματα ενόψει του σημερινού Eurogroup ήταν χθες θετικά. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν δήλωσε πως η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί στο σημερινό Eurogroup, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ποσόν της δόσης που θα δοθεί από την ευρωζώνη έως το τέλος Μαρτίου, της οποίας η εκταμίευση αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από το σημερινό Eurogroup θα ανέβει στα 49,1 δισ.

Αν μάλιστα υπολογιστεί και η συνεισφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το ποσό θα φτάσει τα 52,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση του τελευταίου Eurogroup αφορούσε δόση 43,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 34,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο και τα 9,3 σε τρεις δόσεις στη συνέχεια). Το επιπλέον ποσόν είναι το δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF), που θα διατεθεί για την επαναγορά των ομολόγων.

Διαβάστε επίσης:

H τρόικα μπλοκάρει το φορολογικό νομοσχέδιο

Η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση