ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε 20 μικρομεσαίες επιχειρήσεις την ημέρα!

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε 20 μικρομεσαίες επιχειρήσεις την ημέρα!

Αποδεκατίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, καθώς καθημερινά κλείνουν δεκάδες, κυρίως λόγω ασύμφορης δραστηριότητας, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία εγγραφών-διαγραφών, που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα επιμελητήρια Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό (ΒΕΘ και ΕΕΘ).

Συνολικά στο φετινό διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου (μέχρι στιγμής), οι επιχειρήσεις που διεγράφησαν από τα μητρώα των δύο επιμελητηρίων έφτασαν τις 6.571, ενώ πολύ λιγότερες (κατά 2.344) ήταν οι εγγραφές (4.227). Χαρακτηριστικό είναι ότι, στην περίπτωση του ΕΕΘ, οι διαγραφές το 2012, καίτοι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, διαμορφώθηκαν στις 20 ημερησίως!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, από 1/1/2012 μέχρι 14/12/2012, 1.770 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας την αρνητική πορεία του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, όταν άλλες 1.894 αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση. Κυριότερος λόγος παύσης δραστηριότητας το 2012 ήταν η ασύμφορη λειτουργία: 1.114 βιοτεχνικές επιχειρήσεις χαρακτηρίστηκαν ασύμφορες, αριθμός συγκρίσιμος με τον περσινό (1.139).

«Βροχή» διαγραφών στη βιοτεχνία πανελλαδικά, ενώ το 2013 αναμένεται δυσκολότερο.

Την ώρα που οι διαγραφές αυξάνονται και πληθύνονται, οι εγγραφές στο ΒΕΘ συνεχίζουν να μειώνονται. Στο υπό εξέταση διάστημα, 684 βιοτεχνικές επιχειρήσεις έκαναν έναρξη, έναντι 751 το αντίστοιχο περσινό διάστημα (-8, 9%). Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ εγγραφών και διαγραφών συνέχισε ν' αυξάνεται, με αποτέλεσμα φέτος ο αριθμός των δεύτερων να είναι υπερδιπλάσιος των πρώτων. Σχολιάζοντας το αρνητικό ισοζύγιο, ο κ.Παπαδόπουλος τόνισε: «Οι μεγαλύτεροι αριθμοί διαγραφών καταγράφονται πανελλαδικά στη βιοτεχνία κι αυτό προκύπτει από τα μητρώα των επιμελητηρίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Κλάδοι μέχρι πρόσφατα ανθηροί, όπως ένδυση-υπόδηση, κατασκευές, έπιπλο και αυτοκίνητο, έχουν γίνει προβληματικοί και δυστυχώς η κατάσταση προδιαγράφεται δυσκολότερη για το 2013. Περιμένουμε συνεχώς σαν μάννα εξ ουρανού τις δόσεις της τρόικας.

Δυστυχώς, όμως, η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με δανεικά». Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, για να ζεσταθούν ξανά οι «μηχανές» της οικονομίας, η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει άμεσα μια σειρά από μέτρα, όπως η θεσμοθέτηση κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που θα απορροφηθούν αποκλειστικά σε επενδύσεις στην Ελλάδα, η πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, ύψους 10 δισ. ευρώ, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, η ενεργοποίηση των «παρκαρισμένων» -όπως τα χαρακτήρισε- κονδυλίων του ΕΣΠΑ και η διευκόλυνση της χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις. «Αν δεν γίνουν αυτά δεν πρόκειται αν δούμε άσπρη μέρα», ισχυρίστηκε.

Μέχρι και 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως θα χάσει το ΒΕΘ από συνδρομές

Πρόσθεσε ακόμη ότι, αντί να υποστηρίζονται, οι φορείς εκπροσώπησης των επιχειρηματιών, δηλαδή τα επιμελητήρια, αντιμετωπίζουν την εχθρότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, με πλέον πρόσφατο πλήγμα αυτό της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα μητρώα τους, από το 2015. Σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο, εξαιτίας της κατάργησης, το ΒΕΘ μόνο θα χάσει περίπου 1-1,5 εκατ. ευρώ ετησίως από τις συνδρομές των μελών του (οι οποίες πάντως εισπράττονται ούτως ή άλλως σε ποσοστό μόνο 50%, λόγω οικονομικής αδυναμίας των επιχειρηματιών).

Αυτό σημαίνει, όπως υποστήριξε, ότι θ' αδυνατεί να πληρώσει τους εργαζομένους του, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στα μέλη του και να χρηματοδοτήσει τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα και όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς των επιχειρηματιών. Αντίστοιχα προβλήματα θ' αντιμετωπίσουν όλα τα ελληνικά επιμελητήρια, τα οποία σημειωτέον, απασχολούν συνολικά 550 εργαζόμενους. Η κατάσταση θα επηρεάσει και τη λειτουργία του ΓΕΜΗ (Γενικού Εμπορικού Μητρώου), καθώς «το Μητρώο αυτό, που ήταν απαίτηση της τρόικας, ανατέθηκε στα επιμελητήρια, και αν πάψει η υποχρεωτική συνδρομή, θα καταρρεύσει».

20 διαγραφές ημερησίως στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Στο μεταξύ, η μεγάλη ύφεση της οικονομίας αντικατοπτρίζεται πλήρως και στα στοιχεία μητρώου του ΕΕΘ. Στις περίπου 245 εργάσιμες ημέρες, που μεσολάβησαν από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 19 Δεκεμβρίου φέτος, στο ΕΕΘ έγιναν 3.543 εγγραφές -15 την ημέρα- και 4.801 διαγραφές - περίπου 20 την ημέρα (έστω αισθητά μειωμένες σε σχέση με το 2011). Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών στο ΕΕΘ είναι αρνητικό, αφού οι δεύτερες είναι περισσότερες κατά 1.258, σε σχέση με τις πρώτες. Πέρυσι, οι εγγραφές στα μητρώα του ΕΕΘ ήταν 3.976 (16 ημερησίως) και οι διαγραφές 5.357 (22 ημερησίως). Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης σημείωσε: «Η αγορά αναστενάζει, οι επαγγελματίες υποφέρουν και δεν υπάρχει καμία στήριξη από πουθενά».