Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί το πράσινο φως για καταβολή δόσης

 Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί το πράσινο φως για καταβολή δόσης

Η ζώνη του ευρώ θα δώσει μέσα στις επόμενες ημέρες το πράσινο φως για την καταβολή στην Ελλάδα μιας δόσης βοήθειας ύψους 9,2 δισ. ευρώ, κάτι που δεν αποτελεί παρά μια τυπική ενέργεια, καθώς η Ελλάδα εκπληρώνει τα κριτήρια που απαιτούνται από τους πιστωτές της, δήλωσαν σήμερα ευρωπαϊκές πηγές.

Η δόση αυτή αποτελεί τμήμα μιας βοήθειας 49 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα η οποία αποφασίσθηκε το Δεκέμβριο από τους ευρωπαίους ηγέτες. Έχει καταβληθεί ήδη μια πρώτη δόση 24 δισ. δολαρίων.

Η καταβολή τον Ιανουάριο της δόσης των 9,2 δισ. είναι κάτι τυπικό, καθώς "η πολιτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί το Δεκέμβριο", εξήγησε μια ευρωπαϊκή πηγή, διευκρινίζοντας πως η μοναδική προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα είναι να συνεχίσει να εφαρμόζει σύμφωνα με το προβλεφθέν χρονοδιάγραμμα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Τρόικα των πιστωτών της (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ).

Σύμφωνα με μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή, η φορολογική μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε από την Αθήνα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Τρόικας, σύμφωνα με την οποία "η προϋπόθεση έχει εκπληρωθεί". Η καταβολή της δόσης θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η επίσημη απόφαση για την καταβολή της δόσης θα ληφθεί ως το τέλος του μήνα από το συμβούλιο διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στον οποίο μετέχουν κυρίως οι διευθυντές των υπουργείων Οικονομικών των 17, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει ακόμη δύο δόσεις των 2,8 δισ. δολαρίων ευρώ καθεμιά το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, πάντα μέσα στο πλαίσιο του πακέτου των 49 δις.. ευρώ που αποφασίσθηκε το Δεκέμβριο και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές της.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ